SEPA kost Belgische banken 250 miljoen euro

De Belgische banken moeten 250 miljoen euro uitgeven om zich aan te passen aan het eengemaakte Europese betaalsysteem (SEPA). Dat zegt Axel Miller, de topman van Dexia, in een interview met De Tijd.

Gedelegeerd bestuurder van Dexia Axel Miller - foto belga

(tijd) - Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector, bevestigt dat cijfer. Ter vergelijking: de invoering van de euro kostte de Belgische banken 660 miljoen euro en de millenniumbug (Y2K) ongeveer 100 miljoen.

Europa dwingt de banken tot het harmoniseren van hun betaalsystemen. De lokale betaalmogelijkheden zoals Bancontact/Mister Cash moeten het veld ruimen voor een uniek Europees betaalsysteem. De 250 miljoen euro zullen hoofdzakelijk dienen voor het aanpassen van de informaticasystemen van de banken aan SEPA.

Axel Miller geeft in het gesprek eveneens aan dat Turkije in 2009 voor een tiende moet bijdragen tot het nettoresultaat van Dexia. De Belgisch-Franse bankgroep nam eerder dit jaar DenizBank, de zesde private bank van Turkije, over voor 2,52 miljard euro. Dexia wil de komende jaren het aantal agentschappen van DenizBank verdubbelen en fors aanwerven.

Dexia maakte gisteren ook zijn resultaten bekend. De groep boekte in het derde kwartaal een onderliggende nettowinst van 470 miljoen euro. Dat is een stijging van 10 procent tegenover vorig jaar, maar lager dan de verwachtingen van de analisten. De koers van Dexia daalde daardoor met 1,65 procent tot 21,5 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud