SocGen getroffen door credit default swaps

Societe Generale heeft in het tweede kwartaal een 'licht positief' nettoresultaat geboekt. Dat blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers die de Franse bank maandag bekendmaakte. SocGen verrast met een afschrijving op haar portefeuille credit default swaps.

(tijd) - 'De nettowinst zal naar verwachting licht positief uitkomen', schrijft SocGen in een persbericht. 'Sterke operationele prestaties, vooral in de afdeling bedrijfs- en zakenbankieren, zullen de negatieve impact van de credit default swap-portefeuille opvangen.

De bank verwacht een negatieve impact van 1,3 miljard euro op het nettoresultaat, ten gevolge van de credit default swaps die de kredietportefeuille indekken en andere schuldinstrumenten die aan marktwaarde moeten worden geboekt.

Credit default swaps (CDS) zijn financiele producten waarmee het risico op wanbetaling op bijvoorbeeld obligatieportefeuilles kan worden ingedekt. In het tweede kwartaal nam de spanning op de financiele markten fors af, waardoor de risicopremies daalden.

Net als veel andere banken speculeerde SocGen met een deel van zijn CDS-portefeuille op een storm op de financiele markten. Daardoor moet de bank in het tweede kwartaal boekhoudkundigde waardeverminderingen slikken, terwijl de situatie op de markten net flink opklaarde. In het eerste kwartaal deed zich bij veel financiele instellingen net het omgekeerde voor. Door te speculeren op een zware crisis op de markten, boekten banken wereldwijd voor miljarden euro boekhoudkundige meerwaarden.

SocGen geeft nog mee dat de kernkapitaalratio's van de bank 'dicht bij hun niveaus van 31 maart 2009' gebleven zijn. De Tier 1-ratio bedroeg toen 9,2 procent, de strengere kern Tier 1-ratio lag toen op 7,0 procent. De risicokost bleef 'vergelijkbaar' ten opzichte van het eerste kwartaal en SocGen blijft zijn blootstelling aan risicovolle activa afbouwen.

De Franse bank maakt op 5 augustus definitieve tweedekwartaalcijfers bekend. De reactie op de voorlopige cijfers de beurs van Parijs is dinsdag negatief. Het aandeel zakt meer dan 3 procent, terwijl de Europese banksector gemiddeld 2,5 procent verliest.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud