Spaarboekje uit gratie beleggers

Het spaarboekje staat voor het eerst in vijf jaar zwaar onder druk. Het uitstaande bedrag op boekjes daalde sinds juni met liefst 5,8 miljard euro, meldt De Tijd. Vooral de vier grootbanken, die de laagste basisrente toekennen, zien de inlagen verminderen. Het geld van de spaarboekjes verhuist in de eerste plaats naar termijnrekeningen, die duidelijk meer opbrengen.

(tijd) Eind oktober stond nog 157,7 miljard euro op spaarboekjes, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In juni hadden de inlagen een recordhoogte bereikt van 163,4 miljard. Het is de eerste keer sinds 2000-01 dat de populariteit van het spaarboekje sterk daalt.

De grootbanken Fortis, KBC, Dexia en ING België geven toe dat de inlagen op spaarboekjes afnemen. ING België spreekt van een daling met 5 procent per maand in september, oktober en november en een licht herstel in december.

De kleinere banken merken geen terugval. De tegoeden op spaarboekjes blijven stijgen, zeggen Argenta, ABN AMRO, Rabobank en Robeco. De belangrijkste reden is dat zij veel meer rente geven. Bij de drie Nederlandse banken bedraagt de basisrente op spaarboekjes 3 procent of meer. De vier grootbanken geven een basisrente van slechts 1,5 procent plus een premie van 0,5 procent.

Wat doen de klanten van de grootbanken met het geld dat ze opnemen van hun spaarboekje? Ze herbeleggen de middelen vooral op termijnrekeningen, waarvan de rente flink is gestegen. Volgens de Nationale Bank stegen de tegoeden op termijndeposito's tussen juni en oktober met 19,9 miljard euro tot 154,9 miljard.

Bij de grootbanken brengen termijnrekeningen 2,3 tot 3,5 procent bruto op afhankelijk van de looptijd en het belegde bedrag. Daarvan moet 15 procent roerende voorheffing worden afgetrokken. De rente op spaarboekjes is tot 1.600 euro vrijgesteld van belasting.

Niet alleen termijnrekeningen profiteren van de lage vergoeding op spaarboekjes. Ook de vraag naar beleggingsfondsen, verzekeringsproducten en gestructureerde producten zit in de lift. Gestructureerde producten zijn financiële producten die meestal kapitaalbescherming bieden op de eindvervaldag.

De vier grootbanken zijn voorlopig niet van plan de basisrente op spaarboekjes te verhogen.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud