Staat wil snelle verkoop deel Fortis

De regering-Leterme kiest er alsnog voor een deel van Fortis Bank snel te verkopen aan BNP Paribas. De stuurgroep die voor de overheid onderhandelt, voerde daarover gisteren gesprekken met BNP Paribas.

(tijd) - Deze week dreigde Baudouin Prot, de topman van de Franse bank, af te haken als hij tegen de buitengewone algemene vergadering die morgen gepland is geen garanties heeft dat de overname doorgaat. Dat sloeg in als een bom bij de regering. Als BNP Paribas er de brui aan geeft, blijft de Belgische staat - via de overheidsholding FPIM - voor 100 procent eigenaar van Fortis Bank. Dat wil ze vermijden. BNP Paribas verzekert Fortis Bank van liquiditeiten en die taak wil de staat niet overnemen.

Bijgevolg is de enige uitweg een snelle verkoop van een deel van de 49,9 procent die niet geblokkeerd is door het arrest van het hof van beroep van vorige vrijdag. BNP zou minstens een blokkeringsminderheid (25%) willen. De parlementaire onderzoekscommissie die gisteren is aangekondigd, bemoeilijkt een snelle verkoop aan BNP, gaf vicepremier Didier Reynders (MR) toe. Hij maakte duidelijk dat de regering wel bij haar plannen blijft: 'Het is onze taak een oplossing te zoeken.' PBL/BH


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud