Staatsfondsen winnen nog aan slagkracht

De Britse minister van Bedrijfsleven Peter Mandelson ziet de SIF's graag komen - Foto Reuters ©REUTERS

Staatstinvesteringsfondsen (SIF's) worden almaar belangrijker in de economische wereld. Vorig jaar, in volle crisis, steeg hun totale beheerde vermogen met 6 procent. In het eerste kwartaal van 2009 kwam daar alweer 10 procent bij. Nu al zijn ze groter dan hedge funds en private-equityfondsen samen.

(tijd) - Het vermogen van de SIF's steeg in 2008 met 6 procent tot 3.220 miljard dollar (2.450 miljard euro). Dat blijkt uit berekeningen van de Britse financieel consultant Preqin. Het lijkt een bescheiden toename, maar in volle financiële crisis zagen andere grote beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, hun vermogen met tientallen procenten inkrimpen. Bovendien stond de teller voor de SIF's in maart al op 3.582 miljard dollar (2.724 miljard euro), meldt het gespecialiseerde SWF Institute op zijn website.

De gestage klim van de SIF's was in 2008 vooral te danken aan de oprichting van nieuwe fondsen. Onder meer Brazilië, Saudi-Arabië, Frankrijk en Kazachstan richtten vorig jaar een SIF op. Dit jaar beginnen ook de olieproducerende landen Bolivia, Angola en Nigeria met een eigen SIF.

De bestaande SIF's deelden vorig jaar in de klappen van de crisis. Sommige hadden nog voor het uitbarsten van de crisis miljarden dollars in noodlijdende westerse banken geïnjecteerd. Het grootste en tegelijkertijd het minst transparante fonds ter wereld, ADIA van Abu Dhabi, zou ruim een kwart van zijn vermogen in rook hebben zien opgaan. Toch blijft ADIA met een vermogen van 627 miljard dollar veruit de belangrijkste speler.

SIF's zijn door buitenlandse overheden gecontroleerde investeringsvehikels die meestal gespijsd worden met inkomsten uit olie en gas en vreemde valuta. Veel westerse landen vrezen een opkoopgolf van hun beste bedrijven en knowhow door de SIF's. Tegelijk beseffen ze dat hun economieën de SIF-miljarden broodnodig hebben.

Brits minister voor het Bedrijfsleven Peter Mandelson liet vorige week duidelijk weten hoe zijn land tegenover de SIF's staat: 'In tegenstelling tot sommige anderen moedigen we de fondsen uit de Verenigde Arabische Emiraten en elders aan in ons land te investeren.'

Het is moeilijk de vooruitzichten voor de SIF's in 2009 te voorspellen gelet op het onzekere economische klimaat, de volatiliteit op de aandelenmarkten en de dalende exportinkomsten in Azië. Waarnemers verwachten dat de SIF's meer gaan investeren in ontluikende markten en zich meer dan ooit zullen focussen op de sector van de hernieuwbare energie.

EC

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud