Advertentie

Stemming over Fortis-deal op 28 en 29 april

©REUTERS

Fortis stelt de stemming over de deal met BNP Paribas uit tot eind deze maand. Het uitstel geldt zowel voor de algemene vergadering van Brussel van 9 april als die van Utrecht van 8 april, zo bevestigt Fortis woensdagavond laat in een persbericht. Het punt verhuist nu naar de algemene vergaderingen van Brussel op 28 april en van Utrecht op 29 april. Het uitstel gebeurt na overleg en in akkoord met BNP Paribas en de Belgische staat.

(tijd) - Daarmee voltrekt zich het meest waarschijnlijke scenario dat voorlag na het arrest van het hof van beroep van Brussel van dinsdag. Dat arrest, dat er kwam op vraag van advocaat Mischaël Modrikamen, bepaalde dat enkel de 'oude' aandeelhouders van Fortis mogen meestemmen over de deal. Ook het punt op de dagorde over de benoeming van nieuwe bestuurders wordt verdaagd naar eind deze maand. 

De al maanden durende Fortis-saga wordt sinds dinsdag opnieuw gekenmerkt door onzekerheid. Toen besliste het hof van beroep dat aandeelhouders van Fortis die na 14 oktober 2008 in het kapitaal stapten, op 9 april in Brussel niet mogen stemmen over het akkoord tussen Fortis, de staat en BNP Paribas van een kleine maand geleden (punt 2 van de dagorde). Fortis had eerder beslist de stemming open te stellen voor iedereen maar Modrikamen was het daarmee niet eens. Juridisch haalde hij uiteindelijk zijn slag thuis.

Na intensief juridisch beraad koos de holding woensdag voor een tweesporenbeleid: enerzijds werd derdenverzet aangetekend tegen het arrest en anderzijds besloot Fortis de stemming over het bewuste punt van de dagorde te verdagen. Ook de stemming over de nieuwe bestuurders (punt 3) wordt overigens uitgesteld naar eind april. 

'De Raad van Bestuur is zich bewust van het ongemak dat dit late uitstel - volkomen buiten haar wil - van een belangrijk gedeelte van de geplande Vergaderingen van 8 en 9 april met zich meebrengt voor de aandeelhouders. De Raad betreurt de schade die de aandeelhouders en de vennootschap lijden en wenst zich hiervoor alvast bij alle betrokkenen te verontschuldigen. Fortis zal zo spoedig mogelijk met de betrokken financiële instellingen in overleg treden over de aanpak van de Algemene Vergaderingen van eind april', zo staat in het persbericht te lezen.

Logisch gevolg van dit uitstel is dat ook het akkoord tussen de staat, Fortis en BNP Paribas van maart opnieuw moet worden aangepast. De nieuwe einddatum waartegen de goedkeuring door de aandeelhouders van Fortis moet zijn verkregen is nu vastgesteld op 1 mei 2009 (in plaats van 18 april). De uiterste datum waarop alle opschortende voorwaarden zoals vermeld in de overeenkomst moeten zijn vervuld of hieraan door BNP Paribas moet zijn verzaakt zal worden vastgelegd op een nader te bepalen dag tussen 1 en 15 mei 2009 (in plaats van op 30 april).

Fortis maakte ook bekend dat het kort geding tegen Modrikamen voor de rechtbank van koophandel van Brussel door het arrest zonder voorwerp werd en werd gestaakt. 

BB 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud