Swift plooit zich naar Europese privacyregels in terrorisme-affaire

Na overleg met de Europese privacy-autoriteiten heeft Swift besloten zich te schikken naar de strenge Europese privacywetten met een Safe Harbor-regeling. Dat bevestigt Willem Debeuckelaere, de ondervoorzitter van de Belgische privacycommissie.

(tijd) Swift verzorgt voor de bankwereld internationale overboekingen. In juni vorig jaar raakte bekend dat Swift in het kader van de strijd tegen het terrorisme de Amerikaanse overheid al jaren inzage geeft in het internationale financiële dataverkeer. Dagelijks passeren via Swift tot 12 miljoen berichten tussen 8.000 financiële instellingen in 206 landen. Wereldwijd kwam er protest, maar Swift veranderde niets aan zijn praktijken. En dat tot grote ergernis van de Europese privacycommissies.

Sinds december onderhandelt Swift met de Belgische privacycommissie over een compromis. Dat is nu bereikt. 'Swift zal een Safe Harbor-regeling treffen. Het bedrijf heeft al een dossier ingediend bij de bevoegde autoriteiten en dat is ontvankelijk verklaard', meldt Willem Debeuckelaere.

Safe Harbor bestaat al sinds 2000. Het slaat een brug tussen de strenge Europese privacyregels en de laksere regels in de VS. Amerikaanse bedrijven en organisaties kunnen zich vrijwillig onderwerpen aan zeven strenge privacyprincipes, waardoor ze legaal persoonsgegevens van EU-onderdanen kunnen overbrengen naar de VS.

Een van die principes is dat mensen moeten weten voor welke doeleinden hun gegevens worden gebruikt. De gegevensbanken moeten ook adequaat beveiligd zijn en onafhankelijke instanties moeten klachten onderzoeken. Bedrijven mogen op basis van die zeven principes een eigen privacybeleid ontwikkelen en voorleggen aan de Europese Commissie en het Amerikaanse 'Department of Commerce'.LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud