Swift vraagt banken klanten beter in te lichten

Banken moeten hun klanten beter informeren over het feit dat hun financiële gegevens doorgespeeld kunnen worden aan antiterreurdiensten. Swift, de beheerder van het internationale financiële berichtenverkeer, wil zijn contracten met bijna 8.000 financiële instellingen in die zin herzien.

(tijd) Dat bevestigt Swift-woordvoerster Kara Condon zaterdag in De Tijd.

In juni raakte bekend dat Swift de Amerikaanse antiterreurdiensten inzage geeft in de informatie die het verwerkt. De affaire leidde tot een controverse in Europa. Want vertrouwelijke financiële informatie van Europeanen kan op die manier in handen komen van de Amerikaanse overheid, wat mogelijk strijdig is met de Europese privacyregels.

Swift hield steeds vol dat het volledig legaal handelt. De firma heeft sinds de controverse uitbrak niets veranderd aan de manier waarop het gegevens doorspeelt aan de Amerikaanse overheid. Nu lijkt Swift een initiatief te nemen.

'We werken aan nieuwe richtlijnen in de contracten met onze klanten opdat zij hun klanten meer bewust maken en transparanter zijn over het gebruik van systemen zoals Swift', meldt woordvoerster Condon. De Belgische banken reageren terughoudend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud