‘Terugkopen Nederlandse verzekeraar uitgesloten’

De Fortis-holding sluit in haar strategische plannen het terugkopen van haar gewezen Nederlandse verzekeringsmaatschappij uit. ‘Tenzij Nederland een zeer lage prijs zou vragen’, zei Bart De Smet, de CEO van Fortis, vrijdagochtend tijdens de conference call over de strategische evaluatie van de verzekeringsgroep.

(tijd) – Er lopen meerdere rechtszaken rond de nationalisering door de Nederlandse overheid van diverse Nederlandse Fortis-onderdelen. Ontevreden aandeelhouders van Fortis viseren daarbij onder meer de beslissing van de Nederlanders om ook de Nederlandse verzekeraar van de groep (het in ASR omgedoopte Fortis Insurance Netherlands) in te lijven. Dat bedrijf verkeerde immers een jaar geleden niet in moeilijkheden.

Er is discussie over het bedrag dat de Nederlanders betaald hebben voor ASR en over de waardebepaling. Het meest geciteerde cijfer is 4 miljard euro. Indien dat als richtcijfer voor de huidige waarde wordt genomen, sluit dat een overname door Fortis uit, gesteld dat die mogelijkheid zich voordoet. Fortis zet immers ‘slechts’ 1,3 miljard aan de kant, voor zowel investeringen als als buffer voor onzekerheden als juridische kwesties.

‘Mijn eerste antwoord is ja’, zei De Smet vrijdag op de vraag of de omvang van dat bedrag betekent dat een overname van de Nederlandse verzekeraar uitgesloten is. ‘Tenzij ze een heel lage prijs zouden vragen', voegde de Fortis-topman er licht schertsend aan toe. 'We werken niet op zo’n dossier. Ik geloof niet dat het erg waarschijnlijk is dat de Nederlandse verzekeraar op een dag herenigd wordt met de groep.’

De Smet sluit echter niet uit dat Fortis weer actief wordt in Nederland, mits zo’n investering voldoet aan de criteria die bepaald werden in het kader van de strategische evaluatie.

Over eventuele gerechtelijke stappen tegen de Nederlandse nationalisering herhaalde De Smet dat die zullen bekeken worden na afloop van de lopende onderzoeken, met name de expertise door drie Nederlandse deskundigen.

BB   
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud