Topman Northern Rock vroeger weg dan verwacht

©BLOOMBERG NEWS

Adam Applegarth, de gedelegeerd bestuurder van Northern Rock, stapt met onmiddellijke ingang op bij de noodlijdende Britse bank. Applegarth kreeg steeds meer kritiek op de manier waarop hij de verkoop van Northern Rock organiseert. De huidige marketingdirecteur Andy Kuipers zal Applegarth opvolgen aan het hoofd van Northern Rock.

(tijd) - Applegarths vertrek komt eerder dan verwacht. Nog geen maand geleden had hij aangekondigd Northern Rock in januari te verladen. Applegarth, die al 24 jaar aan de slag was bij de bank uit Newcastle, wordt gezien als de man achter Northern Rocks beslissing om zich vooral op de hypotheek- en retailmarkt toe te leggen. Als gevolg van de subprimecrisis zag Northern Rock zich afgelopen zomer verplicht een noodlening van 25 miljard pond aan te gaan bij de Bank of England.

Northern Rock liet donderdag ook weten dat het in totaal 281 miljoen pond aan waardeverminderingen heeft geboekt als gevolg van de kredietcrisis. In dat bedrag is ook een verlies van 118 miljoen pond opgenomen dat de bank moest incasseren op haar investeringen in zogenaamde Structured Investment Vehicles (SIV), evenals een bijkomend verlies van 32 miljoen pond op meer risicovolle SIV's.

Applegarth lag al langer onder vuur voor de manier waarop hij Northern Rock wil verkopen. Momenteel zijn twee partijen in de bank geïnteresseerd: een consortium rond Richard Bransons Virgin-groep en de investeringsmaatschappij Olivant. Olivant-voorzitter Luqman Arnold had woensdag nog gezegd zich uit de biedstrijd rond Northern Rock terug te trekken als de veiling van de bank niet voor het jaareinde zou plaatsvinden.

Details over Applegarths ontslagvergoeding werden niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat Northern Rock Applegarth maandelijks een bepaald bedrag zal uitbetalen, in plaats van hem eenmalig een som toe te kennen.

Pieter Suy
pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud