‘UBS voor 20 miljard frank in het rood’

De Zwitserse financiële groep UBS zal dinsdag over het jaar 2008 een verlies bekendmaken van 20 miljard Zwitserse frank (ruim 13 miljard euro). Tegelijk zal CEO Marcel Rohner aankondigen enkele duizenden banen te schrappen.

(tijd) - Dat meldt de vooraanstaande krant Neue Zürcher Zeitung (NZZ) op zijn website.

UBS rapporteert dinsdag over het voorbije jaar en het ziet er bar slecht uit. De Zwitserse grootbank heeft het meest catastrofale jaar uit haar geschiedenis achter de rug. Het jaarverlies van 20 miljard frank is voor bijna de helft te wijten aan het vierde kwartaal. Over die periode schreef UBS voor 9 miljard frank rode cijfers, aldus de NZZ.

UBS gaat ook in de eigen rangen snijden. Er zouden nog eens 2.000 tot 3.000 banen sneuvelen. Op die manier wil de instelling meer dan 8 miljard frank besparen op de loonuitgaven. Intussen woedt de discussie over de uitkering van bonussen in alle hevigheid.

In 2009 wil UBS volgens voorzitter Peter Kurer weer rendabel worden. De Zwitserse bank is het jaar alvast goed gestart. De gelduitstroom is gestopt en met beleggingen in aandelen zou een miljard frank zijn verdiend.

Maar het vertrouwen in UBS is nog lang niet hersteld. Beleggers blijven sceptisch, zowel over de leiding van de bank als over het business model. Vicevoorzitter Sergio Marchionne uitte onlangs openlijk kritiek op Rohner, en sindsdien lijkt niemand de topman nog te willen steunen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud