Ugeux: 'Fortis schendt principes goed bestuur'

Georges Ugeux

Volgens Georges Ugeux, vrijdag verkozen tot bestuurder bij Fortis holding maar intussen alweer opgestapt uit de raad van bestuur, schendt Fortis zijn eigen principes van goed bestuur. Dat zegt hij op de website van Tendances.

(belga) - Ugeux was door Deminor en het Nederlandse VEB voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de holding. Na kritiek op CEO Karel De Boeck beloofde de samenwerking wel moeilijk te worden. Bovendien haalde Ugeux opvallend minder stemmen dan zijn mede-kandidaten.

Zelf wijt hij zijn vertrek aan de niet-naleving van de regels van corporate governance. 'In de statuten van de Fortis holding staat dat er een meerderheid van onafhankelijke bestuurders moet zijn. Als gevolg van de stemming op de twee algemene vergaderingen waren er twee onafhankelijke bestuurders, Hadders en mezelf, en twee niet-onafhankelijke bestuurders, Jozef De Mey en Karel De Boeck.'

'Rekenkundig vond ik dat de voorzitter minstens onafhankelijk moest zijn, maar dat weigerden De Boeck en De Mey. Omwille van hun verzet stelde ik voor dat Hadders voorzitter zou worden. Maar ondanks dit gebaar, weigerden De Boeck en De Mey opnieuw. In zo'n context leek het me onmogelijk om te werken binnen een raad van bestuur die zelfs aan de eigen principes van corporate governance zijn voeten veegt', aldus Ugeux.

Ugeux zegt met spijt af te treden, ondanks de vele steun die hij heeft ontvangen. 'Ik keer terug naar New York'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud