Vansteenkiste vrij onder voorwaarden

Foto belga

De Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy heeft Luc Vansteenkiste zopas onder voorwaarden vrijgelaten. Vansteenkiste zat ruim een week in de gevangenis van Vorst op verdenking van misbruik van voorkennis in het dossier-Bois Sauvage. Bij Recticel wordt 'verheugd' gereageerd op het nieuws.

(tijd) - Afgelopen vrijdag had de raadkamer de aanhouding van Vansteenkiste nog verlengd. Vorige week maandag was Vansteenkiste aangehouden op bevel van de Nederlandstalige onderzoeksrechter Wim De Troy. Nu heeft diezelfde onderzoeksrechter de ex-VBO-topman dus weer vrijgelaten, weliswaar onder strikte voorwaarden. Hij zal bijvoorbeeld geen contact mogen opnemen met de andere verdachten in de affaire.

Of Vansteenkiste de draad mag oppikken bij schuimrubberfabrikant Recticel - waar hij gedelegeerd bestuurder is - is evenmin duidelijk. 'Wij kennen de voorwaarden van zijn vrijlating niet', klinkt het bij de woordvoerder.

De speurders focussen onder andere op de buitengewone raad van bestuur die Fortis Bank hield op 3 oktober. Die begon om 12.15 uur, staat te lezen in het proces-verbaal over die vergadering. Vansteenkiste kan niet ontkennen dat hij aan de vergadering deelnam. Hij komt wel degelijk voor op de lijst met aanwezigen. Hij zou vanuit Spanje via een 'conference call' hebben deelgenomen.

De bewuste vergadering is bijgewoond door 22 van de 25 bestuurders en directieleden van Fortis Bank. Ze kregen er op voorhand alle ins en outs over de nakende ontmanteling van Fortis: de verkoop aan de Nederlandse, Luxemburgse en Belgische regeringen.

Wat meteen opvalt bij het lezen van het proces-verbaal is dat Vansteenkiste bijzonder verveeld zat met de beslissingen. 'Ik bevind me in een zeer delicate positie: uitvoerende directeurs moeten de continuïteit van de operaties nastreven, maar onafhankelijke bestuurders (zoals ik) hebben een plicht tegenover de minderheidsaandeelhouders van de bank. Het voorgestelde plan stelt me niet echt op m'n gemak want de impact op de waarde van de aandelen van de minderheidsaandeelhouders is onduidelijk', staat er te lezen.

Volgens het gerecht heeft Vansteenkiste na de vergadering gebeld met zijn medebestuurders bij Bois Sauvage. De pakketten Fortis-aandelen die Bois Sauvage na de middag in zeven haasten heeft gedumpt, bestempelt het gerecht als handel met voorkennis.

Dat vermoeden wordt versterkt omdat ook de nummer twee van Bois Sauvage, Yves Liénart van Lith de Jeude, plots zijn eigen Fortis-aandelen heeft gedumpt. Daarover zouden de speurders al bezwarende verklaringen in handen hebben.

Door de aandelen nog gauw te verkopen vermeed Bois Sauvage een verlies van 14 miljoen euro.

Lars Bové

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud