Advertentie

Vastgoedfondsen Santander en BBVA in problemen

©REUTERS

Banco Santander, naar marktwaarde de grootste bank uit de eurozone, heeft de Spaanse beursautoriteiten gevraagd om de uitbetaling van een van haar vastgoedfondsen op te schorten nadat investeerders massaal hun geld hadden teruggevraagd. Santanders verzoek illustreert de forse verzwakking van de Spaanse vastgoedmarkt sinds eind vorig jaar. Ook BBVA wordt geconfronteerd met een gelijkaardig probleem.

(tijd) - Santander liet de Spaanse beurswaakhond maandag weten dat het momenteel niet over de nodige liquiditeiten beschikt om het kapitaal bijeen te krijgen dat de klanten van zijn Banif Inmobilario FII-fonds willen opvragen. In totaal werd al 2,62 miljard euro opgevraagd, of 80 procent van de waarde die het fonds eind januari had.

Het omstreden vastgoedfonds - het grootste in zijn soort in Spanje - investeert voor iets minder dan 70 procent in residentiële huurhuizen en was in het laatste kwartaal van vorig jaar al met zo'n 15 procent in waarde gedaald. Als gevolg van die forse waardevermindering had er de afgelopen twee weken een heuse 'run' op het fonds plaatsgevonden.

Santander vraagt daarom om de volledige uitbetaling van de investeringen gedurende twee jaar op te schorten. De groep rond voorzitter Emilio Botín stelt voor de klanten aanvankelijk 10 procent van hun investering uit te betalen, en om de rest telkens in schijven van 10 procent uit te keren als de liduiditeitspositie van het fonds dit toelaat.

BBVA

Ook de Spaanse bank BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) wordt geconfronteerd met een gelijkaardig probleem. De bank pompt 1,7 miljard euro in haar vastgoedfonds BBVA Propiedad. BBVA wil zo vermijden dat er activa moeten verkocht worden om te voldoen aan de vraag van investeerders tot uitbetaling. De vraag van de investeerders komt er nadat BBVA besloot om het fonds gedurende twee jaar te sluiten.

Pieter Suy
Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud