VEB wil meer duidelijkheid van ABN AMRO over fusieproces

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil meer duidelijkheid van ABN AMRO over het fusieproces en heeft de bank een lijst met vragen gestuurd. De vereniging wil onder meer weten waarom het bestuur van ABN AMRO geen opsplitsing van het bedrijf wil, en waarom de bank nu juist voor Barclays heeft gekozen.

(betten) Volgens analisten is de synergie bij een fusie met de Britse bank beperkt. 'Dat betekent ook dat de waardecreatie door de fusie niet al te groot zal zijn', stelt de VEB.

Aanstaande woensdag loopt de periode van 30 dagen af waarin ABN AMRO op exclusieve basis met Barclays heeft kunnen praten. Volgens de VEB zijn er hierna drie mogelijkheden: ABN AMRO en Barclays komen met de hoofdlijnen van een fusieakkoord, de gesprekken worden (waarschijnlijk op exclusieve basis) voortgezet of de gesprekken worden beeindigd.

Inmiddels hebben ook Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander officieel hun interesse uitgesproken in ABN AMRO. Verwacht wordt dat het de bedoeling van de drie betrokken banken is om ABN AMRO na een overname op te splitsen en de activiteiten samen te verdelen.

In dat scenario gaan analisten ervan uit dat de Amerikaanse activiteiten van ABN AMRO naar Royal Bank of Scotland gaan, de Braziliaanse en Italiaanse activiteiten naar Santander en de Nederlandse activiteiten naar Fortis.

Het bestuur van ABN AMRO heeft eerder laten weten tegen opsplitsing van de bank te zijn. 'De vraag is waarom eigenlijk niet', aldus de VEB. Volgens de vereniging is ABN AMRO immers geen coherente internationale bank. 'Het knippen zelf is eenvoudig: de stippellijntjes staan er nog.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud