VEB zet procedure naar wanbeleid bestuur ABN AMRO door

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil nog altijd dat er een onderzoek komt naar het beleid van het bestuur van ABN AMRO. Volgens de vereniging is er sprake van wanbeleid inzake het verkoopproces rond de bank. Dat heeft directeur Peter Paul de Vries van de VEB gezegd in een reactie op het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge raad.

(betten) Advocaat-generaal Timmerman adviseert de Hoge Raad het eerdere besluit van de Ondernemingskamer over de verkoop van LaSalle aan Bank of America door ABN AMRO te vernietigen. Volgens Timmerman is de uitspraak van de Ondernemingskamer is deze zaak niet voldoende gemotiveerd.

De kamer noemde het 'niet redelijk en billijk' dat het bestuur van ABN AMRO bij een dergelijk grote transactie geen goedkeuring vroeg aan zijn aandeelhouders. De advocaat generaal vindt deze motivatie te mager.

De Hoge Raad kan nu twee dingen doen: het besluit van de Ondernemingskamer overnemen of vernietigen. Als ze vernietigen, een kans die de Vries op 75% taxeert, zijn er opnieuw twee opties. Of de Hoge Raad doet dan zelf uitspraak of ze verwijzen de zaak opnieuw terug naar de Ondernemingskamer.

'Wij zullen in ieder geval alles doen om de verkoop van LaSalle terug te draaien,' zegt De Vries. Een nieuwe gang naar de Ondernemingskamer door de VEB wordt dan ook niet uitgesloten. 'We willen dat er sprake is van een eerlijk overnameproces, en we beraden ons nu op verdere stappen.'

De Vries noemt het nog steeds 'moeilijk te geloven' dat het bod van Barclays zal slagen, gezien het concurrerende bod van het consortium zoveel hoger is. Hij wijst erop dat het bod van het bankentrio op dit moment zo'n EUR 9 miljard meer waard is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud