Verkoop FSA neemt twijfel over Dexia niet weg

©23

Bank-verzekeraar Dexia krijgt het maandag opnieuw erg zwaar te verduren op Euronext Brussel. De onzekerheid over de gevolgen van de verkoop van de Amerikaanse dochter FSA, een reeks teleurgestelde analistenreacties en slecht nieuws over de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate duwden het aandeel in de loop van de dag ruim 19 procent lager.

(tijd) - Een plotse koopgolf, net voor het sluiten van de beurs, maakte dat het verlies enigszins beperkt bleef tot 6,8 procent op 4,10 euro. Dexia had vorige week vrijdag nog aangekondigd zijn Amerikaanse dochter, de kredietverzekeraar FSA, gedeeltelijk te verkopen aan het Amerikaanse Assured Guaranty voor 722 miljoen dollar. In ruil neemt Dexia een belang van net geen 25 procent in Assured. De bank-verzekeraar behoudt wel FSA's 'Financial Products'-portefeuille met 16,5 miljard dollar aan risicovolle kredieten.

'Geen zinnige uitspraken'

'Het risico is dus niet helemaal weg met de gedeeltelijke verkoop van FSA', reageert analist Albert Ploegh van ING. 'Dexia wil deze risicovolle kredieten tot hun vervaldag aanhouden, waardoor die portefeuille een erg lange looptijd heeft. Een deel van het risico blijft dus achter bij Dexia', zegt Ploegh. Andere elementen die meespelen zijn het feit dat Dexia een minwaarde van 1,5 miljard euro zal moeten boeken op de verkoop van de kernactiviteiten van FSA en de onzekerheid die Dexia's belang van bijna 25 procent in kredietverzekeraar Assured met zich meebrengt.

'Het grote probleem is dat de waarde van die FSA-portefeuille niet is in te schatten', beaamt Kristof De Graeve van SG Private Banking. 'Je kan veel over die portefeuille vertellen, maar je kan geen zinnige uitspraken doen over de waarde ervan. En beleggers haten die onzekerheid.'

Verwatering

Ook de vrees voor een verdere verwatering van het aandelenkapitaal van Dexia blijft de koers van de bank-verzekeraar parten spelen, merkt Kristof De Graeve van SG Private Banking op. Dexia bereikte vorige week immers een akkoord met de Belgische en Franse staat waarbij beide overheden zich zouden borgstellen voor de kredietportefeuille van FSA zodra de verliezen daarop meer dan 4,5 miljard dollar zouden bedragen. In ruil voor die staatsgarantie hebben de Franse en de Belgische staat wel recht op gewone of preferente aandelen Dexia.

'Hoe lager de koers van Dexia, hoe groter de eventuele verwatering als de overheden hun garantie bieden. Bij een koers van 5 euro zouden de overheden hun een belang in Dexia opkrikken van ongeveer 70 procent tot 86 procent als ze zich borg moeten stellen voor de gehele Financial Product-portefeuille', aldus De Graeve. 'Nu de koers rond de 3,5 procent schommelt zal die verwatering dus toenemen.'

Hypo Real Estate

Ook de aanhoudende malaise bij de Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate blijft het aandeel Dexia onder druk zetten. De noodlijdende bankgroep heeft al 50 miljard euro aan extra financiering gekregen uit het reddingsplan dat de Duitse overheid had uitgewerkt voor de banksector. Maar de groep uit Beieren gaf vandaag aan dat ze waarschijnlijk opnieuw bij de Duitse staat zal moeten aankloppen om aan haar liquiditeitsvereisten te voldoen. Een groot deel van de liquideitsproblemen van Hypo Real Estate spruiten voort uit de problemen bij de Ierse dochter Depfa, dat als financier van lokale besturen een sectorgenoot is van Dexia. Dexia moest in het derde kwartaal al 9 miljoen euro afschrijven op zijn obligaties in Hypo Real Estate.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud