VFB eist inbreng BNP-aandelen in Fortis Holding

De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) vraagt dat de Belgische overheid de BNP Paribas-aandelen die zij zal verwerven in ruil voor de Belgische activiteiten van Fortis, zou inbrengen in de Fortis-holding. In ruil zou de overheid dan een belang van 35 a 40 procent krijgen in de holding. Deze eis formuleerde de VFB dinsdagavond in een persbericht.

(tijd) - Door deze inbreng zou een deel van de 'enorme verliezen' van de aandeelhouders worden goedgemaakt. Tevens zou zo op de Brusselse beurs een volwaardige bankholding met reële activa blijven noteren en 'geen curiosum'. Volgens de VFB zou de Fortis-holding 'tenminste twee jaar maar ook langer' een stabiele aandeelhouder van BNP Paribas kunnen blijven.

Gelet op de grootte van het belang in BNP Paribas zou Fortis Holding recht hebben op een bestuurder in de Franse groep. 'Na twee jaar kan de Belgische Staat haar participatie in de Fortis-holding privatiseren of op een andere manier te gelde maken, waarschijnlijk met een meerwaarde', aldus het persbericht. Die meerwaarde zou aldus 'op een eerlijke wijze' met de oorspronkelijke aandeelhouders worden gedeeld.

In afwachting van een princiepsbeslissing over deze inbreng moet het aandeel-Fortis voor de VFB op de beurs geschorst blijven.

De VFB formuleert haar eis omdat volgens haar de aandeelhouders van Fortis onredelijk zijn benadeeld door de ontmanteling waartoe in het weekend werd besloten.

De VFB merkt nog op dat de ingreep van het weekend 'een bijna onherstelbare klap' betekent voor de aandelencultuur die de laatste jaren in België tot stand was gekomen.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud