Visa plant alternatief voor Maestro

Het betaalkaartenbedrijf Visa wil begin 2008 zijn debetkaart V-pay lanceren op de Belgische markt, zo meldt De Tijd vandaag. De kaart is een alternatief voor Maestro van concurrent Mastercard. De Belgische banken vervangen vanaf 1 januari 2008 Bancontact en Mister Cash door Maestro. Daarmee spelen ze in op de creatie van een Europese betaalruimte of Single European Payment Area (SEPA) in de eurozone.

(tijd) De vrees bestaat dat SEPA elektronische betalingen in België duurder zal maken wanneer ons efficiënt nationaal betaalkaartensysteem Bancontact/Mister Cash vervangen wordt door een grensoverschrijdend systeem.

Een dergelijk systeem moet betalingen in heel Europa even gemakkelijk maken. De Belgische banken kozen voor Maestro, dat in feite een monopoliepositie heeft in Europa. V-pay zou een concurrent kunnen worden. Visa onderhandelt met enkele Belgische banken om zijn debetkaartfunctie vanaf 1 januari 2008 aan te bieden. In Duitsland heeft het al een akkoord op zak met een groep banken.

Unizo reageerde gisteren furieus op de bekendmaking van de tarieven die Mastercard vanaf 1 januari 2008 invoert voor Maestro. Handelaars moeten dan per transactie 0,05 euro plus 0,2 procent van het transactiebedrag betalen. Bij een gemiddeld transactiebedrag van 50 euro zouden de transactiekosten per betaling stijgen van 0,06 euro vandaag naar 0,15 euro. Voor een winkel met 300 maandelijkse elektronische transacties van gemiddeld 100 euro zou de jaarlijkse meeruitgave 900 euro bedragen. Unizo heeft het over 'ongegronde extra kosten voor de handelaars' en beschuldigt de banken van 'vermomde prijsafspraken'. De zelfstandigenorganisatie overweegt juridische stappen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud