Advertentie

Vlaamse Fortis-aandeelhouders dagvaarden Belgische staat

Foto AFP ©AFP

Vlaamse Fortis-aandeelhouders bijgestaan door het Brusselse advocatenkantoor SQ LAW en door het Antwerpse kantoor Coveliers & Coveliers hebben de Belgische staat gedagvaard. De zaak komt voor op de zitting van 20 februari 2009 van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

(belga) - Dat meldt SQ LAW zaterdag.

De procedure die gestart werd verschilt in een aantal punten van die ingesteld door Modrikamen. Om te beginnen werd geopteerd voor een Nederlandstalige procedure. Meester Geert Lenssens van SQ LAW meent dat Nederlandstalige aandeelhouders zich zo een stuk comfortabeler zullen voelen.

"Daarnaast werd de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gekozen in plaats van de rechtbank van koophandel", klinkt het in een persbericht.

De Belgische staat wordt enkel aangesproken voor schadevergoeding en dit op niet contractuele gronden. "Dit laatste heeft als nuttig gevolg dat de aandeelhouders op die manier hun gerechts- en advocaatkosten terugbetaald kunnen krijgen van hun verzekeringsmaatschappij rechtsbijstand."

De dagvaarding wordt uitgebracht namens enkele pilootaandeelhouders en "het ligt in de bedoeling dat de andere aandeelhouders nadien vrijwillig in de procedure tussenkomen", aldus het advocatenkantoor. Het voordeel is dat dit laatste gratis kan gebeuren in die zin dat er geen gerechtskosten aan verbonden zijn.

De Belgische staat wordt onder meer verweten haar acties onzorgvuldig te hebben voorbereid, de belangen van de aandeelhouders buiten alle redelijke proportie te hebben benadeeld en ongrondwettelijke discriminatie te hebben gepleegd door aan Dexia staatswaarborgen te verlenen en niet aan Fortis. Indien Fortis van meet af aan staatsgaranties had gekregen, dan was de hele ontmanteling niet nodig geweest, zo luidt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud