Vlaamse regeringstop bijeen over Dexia

©BELGA

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn twee vice-premiers - Frank Vandenbroucke (sp.a) en Dirk Van Mechelen (Open VLD) - kwamen dinsdagavond laat bijeen voor overleg over Dexia. Dexia is de huisbankier van de Vlaamse overheid en van de Vlaamse gemeenten. Er werd vooral een stand van zaken opgemaakt.

(tijd) - Het 'kernkabinet' met de Vlaamse regeringstop kwam rond 22.30 uur samen op het kabinet van Peeters. De Vlaamse regeringsleider was toen net terug van een dagmissie in Londen. Vooral Vandenbroucke had aangedrongen op de bijeenkomst na alweer een woelige dag in het Dexia-dossier. Het aandeel verloor 12 procent.

Petercam

Minister van Begroting en Financiën Van Mechelen had vooraf vergaderd met zakenbank Petercam die de Vlaamse regering in het dossier moet adviseren. 'We volgen alles nauwlettend op en zijn bezorgd', aldus Van Mechelen voor de vergadering.

Vlaanderen wil een veilige oplossing voor de spaarders. Maar de Vlaamse regering is ook bezorgd als aandeelhouder van Dexia. Bij de herkapitalisatie van Dexia, een week geleden, injecteerde de Vlaamse overheid 500 miljoen euro in Dexia, geld uit het Toekomstfonds, een soort 'oorlogskas' voor barre economische tijden en voor de financiering van toekomstige extra bevoegdheden.

Ook de federale, de Waalse, de Brusselse, de Franse en Luxemburgse overheden pompten toen extra geld in Dexia. Andere geldschieters waren de Gemeentelijke Holding, Arcofin (de financiële poot van het ACW) en verzekeraar Ethias.

200 miljoen virtueel verlies

De Vlaamse regering zei na de kapitaalinjectie dat ze hoopte haar Dexia-aandelen op termijn te kunnen verkopen met een meerwaarde. De slotkoers van Dexia op de Brusselse beurs dinsdag (5,9 euro) lag echter al vier euro lager dan de 9,9 euro die de Vlaamse overheid (samen met de anderen) een week eerder had neergeteld per aandeel. De Vlaamse regering kijkt zo al tegen een virtueel verlies van ruim 200 miljoen euro aan.

Nationalisering?

Van Mechelen deed verslag aan zijn twee collega's van de technische vergaderingen met Petercam. Verschillende mogelijke scenario's werden besproken. Ook het voorstel dat sp.a-voorzitster Caroline Gennez verdedigde om Dexia Bank België verder te nationaliseren. Maar dat kan de Vlaamse overheid sowieso niet alleen beslissen. Bovendien zijn de uitlatingen van Gennez in de media ook niet bevorderlijk voor een sereen (beurs-)klimaat, werd opgemerkt. En paniek moet absoluut vermeden worden. De vraag blijft ook wat er met FSA, de Amerikaanse probleemdochter van Dexia (Frankrijk), moet gebeuren.

De regeringstop vergaderde tot rond 00:30 uur, maar hakte geen knopen door. Woensdag volgt een nieuwe briefing van Petercam aan de regering. Wellicht volgt de komende dagen verder overleg met andere aandeelhouders.

Deze namiddag zal de regering tijdens het woensdagse vragenuurtje in het Vlaamse Parlement alvast aan de tand gevoeld worden over het dossier.

KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud