Vlaanderen rekent op meerwaarde Dexia-aandelen

©BELGA

De Vlaamse regering gebruikt haar 'Toekomstfonds' - een soort oorlogskas - om 500 miljoen euro te pompen in de Dexia Holding. Ze gaat ervan uit dat deze belegging mooie dividenden en op termijn een mooie meerwaarde opbrengt. 'Het is niet de bedoeling aandeelhouder te blijven. De overheid is geen bank', aldus Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V)

(tijd) - De Vlaamse regering legde het Toekomstfonds eind 2006 aan om moeilijke economische jaren door te komen of in te spelen op de overheveling van extra bevoegdheden in de toekomst. Er zit nu zo'n 350 miljoen euro in het fonds. Twee maanden vroeger dan voorzien komt daar 150 miljoen aan niet-gebruikte conjunctuurprovisies bij.

'Dexia herstelt zich'

Vlaams minister van Begroting en Financien Dirk Van Mechelen, de architect van de gezonde Vlaamse begroting, had enkele weken geleden aangekondigd het Toekomstfonds wat actiever te gaan gebruiken. Op dit moment wordt het geld van het Toekomstfonds immers in vrij conservatieve bankproducten belegd. De kapitaalinjectie in Dexia komt dan ook, spreekwoordelijk, als gegoten.

'Met de kapitaalinjectie van 500 miljoen euro in Dexia hopen we op een dividendenstroom en, op termijn, op een meerwaarde van onze aandelen. We gaan er immers vanuit dat Dexia zich de komende dagen, weken en maanden herstelt', aldus Van Mechelen.

Belang van 2,85 procent

Van Mechelen was deze nacht aanwezig op het kabinet van federaal premier Yves Leterme (CD&V) om het reddingsplan voor Dexia vorm te geven. Aan z'n zijde zaten Vlaams sp.a-vice-premier Frank Vandenbroucke en CD&V-minister Steven Vanackere. Die laatste verving minister-president Kris Peeters (CD&V) die in Japan op economische missie is. Via een conference call was er wel permanent overleg met Japan.

De Vlaamse overheid zal na de kapitaalinjectie een belang hebben van 2,85 procent in de Dexia Holding, alle Belgische overheden samen 11,4 procent. De totale kapitaalinjectie (6,4 miljard euro) waaraan Vlaanderen meewerkt, is op de eerste plaats een bijzonder vertrouwenswekkend en een geruststellend signaal voor de spaarders en beleggers, vindt de Vlaamse regering.

'Er moet een heel serieus woordje met de banken gesproken worden. Met mijn achtergrond als fiscalist weet ik dat de banken het soms scherp zetten en allerlei producten op de markt brengen met een hoog risicoprofiel. De banken moeten doen waarvoor ze in het leven geroepen zijn: krediet geven aan rendabele projecten en bedrijven.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud