VS en Zwitserland twisten over bankgeheim

UBS

Een rechter in Miami vraagt de Amerikaanse overheid of ze bereid is de Amerikaanse activiteiten van de Zwitserse bank UBS te sluiten als de bank veroordeeld wordt.

 

(tijd) - Het verzoek kwam er nadat Zwitserland de rechtbank had laten weten dat het zou verhinderen dat UBS gegevens van ongeveer 52.000 bankklanten zou bezorgen aan de Amerikaanse fiscus bij een veroordeling in Miami. Volgens Zwitserland is het verzoek van de Amerikaanse fiscus een aanfluiting van zowel het Zwitserse als het Amerikaanse recht.

Veroordeling

Rechter Alan Gold stelt het geding nu op scherp. Want als UBS veroordeeld wordt, is het op voorhand bekend dat de bank niet ingaat op een veroordeling. In dat geval is de zwaarste maatregel een sluiting van de Amerikaanse activiteiten van de bank. De Amerikaanse overheid heeft nog tot zondagmiddag (lokale tijd) om de rechter te antwoorden.

Als de VS zeggen dat ze de bank inderdaad willen sluiten, is een diplomatieke bankenoorlog tussen de VS en Zwitserland haast onvermijdelijk. Maar een minnelijke schikking op het allerlaatste moment blijf ook mogelijk.

 

JV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud