VS verkopen nog dit jaar belang in Citi

De Amerikaanse overheid heeft maandag gezegd dat het de 7,7 miljard aandelen die het aanhoudt in Citigroup in de loop van 2010 zal verkopen. De transactie zal op een 'ordelijke en afgemeten manier' gebeuren, zegt de Amerikaanse schatkist. De waarde van het belang van 27 procent wordt geschat op zo'n 33 miljard dollar.

(tijd) - Washington injecteerde in volle kredietcrisis miljarden in Citigroup om te vermijden dat de Amerikaanse financiële groep over de kop zou gaan. De ingreep leverde de VS een belang van 34 procent op in een van 's werelds grootste bankgroepen. Intussen werd dat belang herleid tot 27 procent.

De regering van president Barack Obama doet een goede zaak als het Citi uit handen geeft. Sinds de overheid moest ingrijpen, is de waarde van de Citi-aandelen stevig gestegen. Een beursgang, de op een na grootste privateringsoperatie ooit, kan Washington tot 8 miljard dollar winst opleveren.

'De schatkist heeft de bedoeling om de aandelen te plaatsen via een voorafbepaald geschreven verkoopplan', schrijft de Amerikaanse schatkist in een verklaring. 'De manier, de hoeveelheid en de timing van de verkoop onder het plan hangt af van een aantal factoren.

De Amerikaanse schatkist gaf geen verdere details vrij. De overheid gaf ook geen toelichting bij de factoren die meespelen bij de verkoop. Beurshuis Morgan Stanley begeleidt de operatie.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud