Wantrouwen tussen banken blijft stijgen

De vrees dat het plan-Paulson niet zal volstaan om het vertrouwen in de banksector te herstellen duwt de interbankenrente in Europa nog steeds hoger. De Euribor op drie maanden, de rente die banken in de eurozone elkaar aanreken, steeg vrijdag opnieuw met 1 basispunt tot 5,34 procent, het hoogste peil ooit.

(tijd) - 'Het is onrustwekkend dat de kostprijs van leningen op middellange termijn blijft stijgen ondanks de nakende goedkeuring van het reddingsplan voor de financiële sector in de VS', stellen analisten. Banken staan nog steeds weigerachtig tegenover het uitlenen van geld aan elkaar voor langer dan een dag ondanks de ingrepen van de overheden in de banksector.

De London interbank offered rate (Libor) op drie maanden in dollar steeg tot 4,33 procent, het hoogste peil sinds januari. De Libor in euro staat met 5,33 procent op het hoogste peil ooit.

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde vrijdag aan meer banken toegang te geven tot de veiling van leningen voor drie dagen. De ECB stelde al 50 miljard dollar ter beschikking voor de kredietfaciliteit. De Bank of England pompte 30 miljard dollar in de markt voor leningen op een week en 10 miljard voor dagleningen.

'In de huidige marktomstandigheden zal de Bank of England alle noodzakelijke acties ondernemen om te verzekeren dat het systeem voldoende liquiditeit heeft,' liet gouverneur Mervyn King vrijdag weten. De centrale bank breidt ook het spectrum van effecten dat als onderpand voor leningen kan dienen uit.

Door de kredietschaarste verhoogt de kans op een wereldwijde recessie. De markt verwacht dat de centrale banken steeds dichter bij een renteknip komen.

IDW

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud