'Weddenschap niet op 24 uur beoordelen'

Premier Yves leterme en minister van Financiën Didier Reynders hebben dinsdag in de Kamercommissie Financiën uitleg gegeven bij de overheidsoperaties rond Fortis en Dexia. Reynders omschreef de overheidsinspanningen als 'een weddenschap die men niet binnen de 24 uren mag beoordeeld worden'.

(belga) - De premier hamerde erop dat er maar 5,7 van de 17,6 miljard euro ten laste valt van de federale overheid.

Volgens Yves Leterme heeft de regering de financiële evolutie de laatste tijd op de voet gevolgd. De Belgische houding is internationaal 'ingebed' en is erop gericht 'alles te doen om het belang van de spaarders te vrijwaren en de continuïteit van de bedrijven te verzekeren'. Voorts was het volgens hem ook belangrijk dat er 'zo weinig mogelijk risico's te nemen voor de belastingbetalers'.

Wat de financiering betreft, benadrukte Didier Reynders dat voor de Belgische inspanning van 4,7 miljard rond Fortis een lening van 5 miljard euro is aangegaan via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Ook de Dexia-operatie zal via een schuldoperatie worden opgevangen. Reynders benadrukte nog dat de operaties niet op de begroting zullen wegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud