Wells Fargo koopt Wachovia voor 15 miljard dollar

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse bank Wells Fargo neemt zijn sectorgenoot Wachovia over voor 15,1 miljard dollar in aandelen. De twee banken hebben daarover vrijdag plannen naar buiten gebracht. Eerder deze week bood Citigroup al op een deel van Wachovia.

(dow jones/tijd) - In de voortgaande consolidatie van het Amerikaanse bankwezen kondigde Wells Fargo aan 0,1991 aandeel Wells Fargo te willen betalen voor 1 aandeel Wachovia. Gebaseerd op de slotkoers van Wells Fargo van 35,16 dollar donderdag, wordt Wachovia gewaardeerd op 7 dollar per aandeel. In de voorbeurshandel noteert Wachovia intussen 66 procent hoger op 6,48 dollar.

De nu aangekondigde overname van Wachovia doet toch wat wenkbrauwen fronsen. Maandag kondigde Citigroup aan de bankactiviteiten van Wachovia over te nemen voor ongeveer 2,16 miljard dollar. Het beurshuis A.G. Edwards en het ziekenfonds Evergreen zouden niet worden ingelijfd.

Citigroup spreekt van een 'duidelijke breuk' van het exclusiviteitsakkoord dat het met Wachovia had gesloten. Citigroup overweegt daarom gerechtelijke stappen. Het aandeel Citigroup verloor vrijdag tot 15 procent, nadat de deal tussen Wells Fargo en Wachovia bekendraakte.

Volgens Wells Fargo vereist zijn bod op Wachovia geen bijstand van de federale overheid, in tegenstelling tot dat van Citigroup. 'Het biedt superieure waarde vergeleken met het vorige overnamebod waarbij enkel de bankactiviteiten van de maatschappij zou worden overgenomen', zei Richard Kovacevich, voorzitter van Wells Fargo, in het persbericht.

Wells Fargo verwacht dat de overname ongeveer 10 miljard dollar aan lasten met zich zal brengen en is van plan tot 20 miljard dollar aan nieuwe aandelen uit te geven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud