Zichtrekening in het rood stiekem duurder

Wie in het rood gaat met zijn bankrekening betaalt daar sinds juni meer kosten op. De grootbanken hebben de rente voor een negatieve zichtrekening geruisloos met 1 procentpunt opgetrokken tot 14 procent. In diezelfde periode voerden ze pas na zware druk een rentestijging van 0,25 procentpunt op de spaarboekjes door. Ook consumentenkredieten en kredieten opgenomen met betaalkaarten werden duurder.

(tijd) KBC rekent sinds 1 juni een rente van 13,95 procent aan wanneer een zichtrekening in het rood staat, de andere grootbanken zelfs 14 procent. Dat is een jaarlijks kostenpercentage dat wordt teruggebracht tot een boete per dag dat de bankrekening onder nul staat.

Ook het bedrag speelt een rol in het kostenpercentage. Een klein beetje in het rood wordt opvallend meer beboet dan wie met meer dan 1.250 euro zijn limiet overschreed. Een zichtrekening kan maximaal tot 5.000 euro in het rood staan.

14 procent is het wettelijk maximum kostenpercentage (JKP) dat is toegestaan. De overheid besliste in oktober vorig jaar de kostenpercentages voor leningen op afbetalingen, kredietopeningen met betaalkaarten en de debetrente op de zichtrekeningen te controleren. Om de zes maanden worden de kostenpercentages herzien, afhankelijk van de financiële markten. De banken mochten op 1 juni de tarieven met 1 procentpunt verhogen, wat ze ook meteen deden.

De kosten die banken aanrekenen voor een negatief saldo staan in schril contrast met wat ze geven voor een positief saldo. Pas als er meer dan 1.500 euro op een zichtrekening staat gedurende ten minste drie maanden, geven de banken een rendement van 0,25 procent.

Ook voor consumentenkredieten mogen de banken sinds juni meer kosten doorrekenen. Wie iets kocht op afbetaling of over een kredietkaart beschikt met openstaande schulden moet daar nu ook meer kosten op betalen. De banken mogen maximaal een kostenpercentage van 22 procent opleggen als het om een verkoop op afbetaling of een lening voor een bedrag tot 1.250 euro gaat. Veel consumenten kopen op afbetaling, al dan niet met een betaalkaart, in grootwarenhuizen of bij supermarktbedrijven. Die moeten net zoals de banken hun klanten schriftelijk verwittigen als ze de kosten van een krediet optrekken.

De banken zijn niet verplicht te melden dat ze de kosten voor een negatief saldo optrekken, maar moeten hun tarieven wel het hele jaar zichtbaar opstellen in hun bankkantoren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud