250 banen weg bij Volvo Cars in Gent

©BLOOMBERG NEWS

(tijd) - Bij Volvo Cars in Gent staan 250 banen op de tocht en komt er een nieuwe organisatie. De sanering maakt deel uit van een wereldwijde sanering die de Zweedse luxe-dochter van Ford vanmorgen aankondigde en waarbij in totaal 4.000 banen verloren gaan.

De sanering zal zonder gedwongen ontslagen worden doorgevoerd. 'Er verdwijnen 250 banen, waarvan 200 arbeiders', zegt vakbondsafgevaardigde van de ABVV, Rudy Schatteman. 'We kunnen dat opvangen door natuurlijk verloop waardoor er geen collectieve naakte ontslagen nodig zijn', zegt de woordvoerder van Volvo Cars in Gent, Mark De Mey. De directie heeft de garantie gegeven dat de nachtploeg behouden blijft.

De directie rekent erop het banenverlies te kunnen opvangen met natuurlijk verloop. Overleg met de vakbonden moet de komende weken duidelijkheid bieden over het exacte aantal banen dat in Gent zal verdwijnen

Het is al het tweede saneringsplan bij Volvo Cars in drie maanden tijd. op 25 juni kondigde de Zweedse directie al een sanering aan waarbij 2.000 jobs sneuvelden. Toen bleef de Gentse Volvo-fabriek gespaard. In de Zweedse Volvo-fabriek in Torslanda werd onder meer de nachtploeg geschrapt.

Dat er nu alweer een nieuw en veel zwaardere sanering nodig is, komt volgens de kersverse gedelegeerd bestuurder van Volvo Cars, Stephen Odell, door 'de neergang van de wereldwijde automobielindustrie die veel drastischer is dan we tot nu toe verwachtten'.

Door de nieuwe sanering verdwijnen er wereldwijd 4.000 banen bovenop het eerdere bezuinigingsplan dat 2.000 mensen hun baan kost.

Volvo heeft al langer te kampen met belabberde winstmarges in de Verenigde Staten als gevolg van de lage koers van de dollar tegenover de euro. Sinds de zomer zijn echter ook de autoverkopen op de Europese thuismarkt tot stilstand gekomen.

 

Bas Kurstjens

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud