A-Tec vergroot strijdkracht in Cumerio-verhaal

De Oostenrijkse holding A-Tec heeft zijn belang in de Duitse kopergroep Norddeutsche Affinerie (NA) opgetrokken van 10 tot 15,1 procent. A-Tec kreeg vorige week ook 17,5 procent van Cumerio in handen. A-Tec zit bijna in positie om de overname van Cumerio door NA te dwarsbomen.

(tijd) Vorige week zondag raakte bekend dat sectorgenoot Norddeutsche Affinerie (NA) Cumerio zou overnemen voor 777 miljoen euro of 30 euro per aandeel. Voorwaarde voor de overname is wel dat NA minstens 80 procent van de Cumerio in handen krijgt. Dat komt nu in gevaar.

De voorbije week werd heel wat gespeculeerd over de intenties van A-Tec in heel het dossier. Het lijkt er sterk op dat A-Tec zijn belang in Cumerio wil opdrijven tot 20 procent om zo dwars te kunnen liggen. Volgens A-Tec is dat echter niet de bedoeling. A-Tec wil als grootaandeelhouder naar eigen zeggen enkel gehoord worden. Mogelijk wil A-Tec zijn koperactiviteiten onderbrengen in de fusie van NA en Cumerio. NA kon niet meer om A-Tec heen en is voor de druk gezwicht. Een dezer dagen zit het topmanagement van beide bedrijven samen aan tafel.

Vrijdag zorgden tegenstrijdige uitspraken van de woordvoerder voor A-Tec en van gedelegeerd bestuurder Mirko Kovats voor nog meer onduidelijkheid. Koper is niet onze kernactiviteit', zei een woordvoerder van A-Tec. 'Engineering is dat wel. Ook onze investeerders vragen zich af waarom we nog in koper actief zijn. We overwegen ons koperrecycleerbedrijf Montanwerke Brixlegg te verkopen of in een groter geheel onder te brengen in ruil voor een belang in die groep.' Grootaandeelhouder Kovats liet later weten dat A-Tec onder geen beding zijn koperdivisie van de hand doet en dat het van plan is zijn vier divisies te behouden.

Montanwerke (omzet 506 miljoen euro) produceert jaarlijks 70.000 ton koperkathodes in Oostenrijk en 25.000 ton koperanodes in Slowakije. Dat is klein in vergelijking met de 1 miljoen ton kathodes die NA en Cumerio maken. A-Tec is actief in machinebouw en metaalproductie en telt 10.000 werknemers. De groep boekte vorig jaar een omzet van 1 miljard euro en is actief in 22 landen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud