Aandeel Umicore wint 5 procent na zinkfusieproject met Zinifex

De Belgische materialengroep Umicore en de Australische producent van zink, lood en zilver Zinifex, willen de grootste zinkproducent ter wereld oprichten. De beslissing over de toekomst van de zinkactiviteiten van Umicore valt daardoor sneller dan gepland. Beleggers stuurden het aandeel van Umicore dinsdag 5,1 procent hoger tot 121,60 euro.

(tijd) Beide groepen ondertekenden maandagavond een 'memorandum of understanding' met als doel de zinkraffinage en legeringsactiviteiten samen te voegen in een joint venture. De nieuwe maatschappij wordt opgericht naar Belgisch recht met een wereldwijde hoofdzetel in Londen en regionale centra in Melbourne en Balen. Het uitvoerend management zal afkomstig zijn uit beide bedrijven. Paul Fowler, de huidig COO (Chief Operating Officer) bij Zinifex, wordt de nieuwe algemeen directeur. Heinz Eigner, de Controller van de Speciale Zinkproducten bij Umicore, financieel directeur.

De joint venture stelt 4.500 mensen tewerk op vier continenten en moet jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen ton zink en zinklegeringen produceren. Daarmee is de joint venture de grootste producent van primair zink ter wereld, met vestigingen op vier continenten. Korea Zinc Group en Xstrata, de nummer 2 en 3 in de markt, moeten het stellen met iets meer dan 800.000 ton zink.

Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2007 moeten de Australiërs de joint venture goedkeuren, waarna de nieuwe groep in het derde kwartaal van 2007 boven de doopvont kan gehouden worden.

Het is de bedoeling om op de groep op een gepast tijdstip naar de beurs te brengen. 'Euronext Brussel trouwens', preciseerde Crols. 'Alle omstandigheden, zowel op de metaal- als op de financiële markten, moeten meezitten. Het is nu nog te vroeg om te zeggen of de beursgang er direct na de oprichting komt of niet', aldus woordvoerder Bart Crols. Indien de beursgang plaatsvindt net na de oprichting, dan zullen de aandelen van Umicore en Zinifex in de nieuwe maatschappij de relatieve waarde van de bijgedragen activa weerspiegelen. Dat zou neerkomen op 40 procent voor Umicore en 60 procent voor Zinifex. In het andere geval zullen beiden gelijkgeschakeld worden door een uitkering aan Zinifex gefinancierd door schuldopbouw op het niveau van de joint venture.

De beslissing vormt het sluitstuk van een lang omvormingsproces. Umicore bracht in de lente van vorig jaar nog zijn koperdivisie naar de beurs en als de transactie met Zinifex definitief doorgaat, heeft Umicore geen erg cyclische activiteiten meer in huis. Umicore kan zich nu volledig concentreren op zijn gespecialiseerde materiaaltechnologiebusiness.

(foto: Bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud