ACV eist inkomensgarantie

Naar aanleiding van de aangekondigde opschorting van de productie bij zinksmelter Nyrstar in Balen eist de christelijke vakbond ACV een inkomensgarantie. "Het kan niet dat wij in België alleen moeten opdraaien voor de drastische capaciteitsvermindering en dat de arbeiders in tijdelijke werkloosheid worden gesteld", luidt het.

(belga) - Na het ABVV, reageert ook het ACV met ontzetting op de aankondiging van het bedrijf om de vestiging in Balen op non-actief te zetten. "Wij eisen garanties van Nyrstar dat ze de vestiging niet verloren willen zien gaan: er moet weer worden opgestart na de schorsing", stelt het ACV. De vakbond drukt vooral op garanties voor het inkomen van het personeel, maar roept het personeel op de installaties vooralsnog niet stil te zetten.

"Nyrstar mag deze lasten niet alleen op de schouders van de arbeiders in Balen leggen", vindt het ACV. "Voor de arbeiders vragen we Nyrstar een bijkomende financiële tussenkomst door de verhoging van de bestaanszekerheid. En we willen de economische werkloosheid verminderen door maximaal alternatief werk te zoeken in Nyrstar Balen."

De vakbond dringt er voorts bij Nyrstar op aan om te pleiten voor het optrekken van het geplafonneerd loon dat in aanmerking wordt genomen voor de berekening van de tijdelijke werkloosheidsvergoeding. Daarvoor zou Nyrstar de druk moeten opvoeren bij de werkgeversfederatie Agoria.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud