Airbus A380 na eerste commerciële vlucht geland in Sydney

De eerste Europese Airbus A380 met betalende passagiers aan boord is donderdag veilig in het Australische Sydney geland. Het vliegtuig van Singapore Airlines landde na een zeven uur durende vlucht om 17.24 uur plaatselijke tijd (09.24 uur Belgische tijd).

(belga) - De piloot had onder een grijze hemel voordien nog een ererondje gemaakt boven de stad, om de eerste passagiers een blik op de wereldberoemde opera te gunnen. Het toestel was 's morgens met een 500-tal mensen aan boord stipt in Singapore opgestegen. De passagiers hadden hun tickets via een internetveiling voor een goed doel gekocht. De veiling bracht in totaal 1,25 miljoen dollar op.

Op de luchthaven van Changi keken honderden mensen toe hoe het dubbeldektoestel van Airbus opsteeg. Ook in Sydney stonden tientallen belangstellenden en journalisten 's werelds grootste passagierstoestel in het slechte weer op te wachten.

Singapore Airlines is de eerste luchtvaartmaatschappij die het enorme vliegtuig planmatig inzet. Het gaat op het traject Singapore-Sydney vanaf zondag in lijndienst. Lufthansa bijvoorbeeld zet de eerste Airbus A380 pas in 2009 in.

Het model volgt de Jumbojet 747 van Boeing als grootste passagiersvliegtuig van de wereld op. De eerste 747 vloog op 21 januari 1970 van New York naar Londen. De A380 kan, indien enkel economy-plaatsen worden aangeboden, meer dan 800 passagiers vervoeren. Bij Singapore Airlines zijn in drie klassen 471 plaatsen aan boord.

Aan de eerste commerciële vlucht van de A380 ging achttien maanden vertraging vooraf. De levering van het grootste toestel uit de geschiedenis van de luchtvaart aan Singapore Airlines liep grote vertraging op omwille van technische problemen, onder meer bij de assemblage van elektriciteitskabels.

Momenteel heeft de Europese vliegtuigbouwer al 189 verkoopovereenkomsten en verkoopintenties binnen, vooral van klanten uit de Golf, Azië en Europa. Door de vertragingen en de meerkosten moet Airbus 420 toestellen van het type A380 aan catalogusprijs verkopen, 319,2 miljoen dollar, om uit de kosten te geraken. In 2000, bij de lancering van het programma, werd nog berekend dat er dat slechts 270 moesten zijn.

(foto: bloomberg)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud