Airbus: Royal vraagt intrekking plan Power8

Ségolène Royal, de socialistische kandidate voor de Franse presidentsverkiezingen, heeft Airbus woensdag gevraagd het herstructureringsplan "Power8" in te trekken. De vraag van Royal komt er na de bekendmaking dat de voormalige ceo van het bedrijf een vergoeding kreeg van meer dan 6 miljoen euro bij zijn ontslag in 2006. Royal vindt het bedrag een 'provocatie' en een 'schandaal'.

(belga) De omvang van de vergoeding werd dinsdag bekendgemaakt in een document voor de aandeelhouders. Noël Forgeard kreeg zes maanden vooropzeg, goed voor een bedrag van 1.223.317 euro en een ontslagvergoeding van 4.893.268 euro, of het bruto-jaarsalaris van twee jaar. Vanaf 2007 krijgt Forgeard bovendien nog een compensatie omdat hij de volgende jaren niet bij de concurrentie aan de slag mag. Die vergoeding bedraagt 101.917 euro bruto per maand, of 2,44 miljoen euro over 24 maanden.

'Rekening houdend met deze nieuwe informatie, vraag ik de top van Airbus om het herstructureringsplan voorlopig af te voeren', verklaarde Royal woensdag. Met het plan 'Power8' wil Airbus 10.000 arbeidsplaatsen schrappen. 'De Franse overheid is aandeelhouder van EADS, het moederhuis van Airbus, en kan zich dus verzetten tegen deze werkwijze', zei Royal.

De presidentskandidate beloofde dat ze na een verkiezingsoverwinning de lonen zal bekendmaken van alle topfunctionarissen bij bedrijven waarvan de overheid aandeelhouder is. 'Ik zal niet toelaten dat de ceo met de kassa vertrekt, terwijl het personeel de rekening mag betalen', sprak Royal.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud