Advertentie

Airbus schrapt 10.000 banen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft woensdag aan de vakbonden bevestigd dat het 10.000 banen schrapt, waarvan 50 procent bij onderaannemers. Zes vestigingen in Europa worden verkocht.

(belga) De maatregelen kaderen in het "Power8" herstructureringsplan dat het bedrijf er opnieuw bovenop moet helpen.

Drie vestigingen, in het Franse Méaulte, het Duitse Norderham en het Britse Filton, worden verkocht aan risicopartners die moeten helpen bij de financiering. Drie andere sites worden verkocht aan onderaannemers. Het gaat om het Franse Saint-Nazaire en de vestigingen in het Duitse Varel en Laupheim.

Airbus heeft ook beslist dat de nieuwe A350 wordt gebouwd in Toulouse. De A320 verhuist volledig naar Hamburg, waar een derde productielijn wordt opgestart. Momenteel worden elke maand achttien A320's gebouwd in Toulouse en even veel in Hamburg.

In de loop van woensdag worden meer details bekendgemaakt rond het herstructureringsplan. Met "Power8" wil het bedrijf de komende drie jaar 5 miljard euro besparen.

Dinsdag verklaarde Force Ouvrière, de grootste vakbond bij Airbus in Frankrijk, dat de verkoop van de vestigingen in Méaulte en Saint-Nazaire als een oorlogsverklaring zal worden beschouwd. In Méaulte legden de 1.280 werknemers dinsdag al spontaan het werk neer. De bonden vrezen dat de onderaannemers die de vestigingen overnemen, de productie snel naar lageloonlanden zullen verschuiven.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud