Akkoord over hoge vertrekpremies

De werknemers van de Volkswagenfabriek van Vorst die vrijwillig opstappen, zullen volgens de vakbonden kunnen rekenen op historisch hoge premies tussen de 25.000 en de 144.000 euro.

(belga) De syndicale delegaties bereikten vrijdagavond een overeenkomst met de directie van de Duitse autobouwer, na ruim acht uur onderhandelen.

Arbeiders zullen kunnen genieten van dezelfde regeling als bedienden. De regeling voorziet in een premie van een maand brutoloon per jaar anciënniteit, op basis van het salaris van de nachtploeg. Volgens de vakbonden levert dat voor mensen met veel dienstjaren een bedrag op dat boven de 100.000 euro ligt. Het minimumbedrag zou naar verluidt 25.000 euro bedragen, het maximumbedrag 144.000 euro.

'Dat is uniek en buitengewoon naar Belgische normen', zeiden de tevreden vakbondswoordvoerders na afloop van de vergadering. De opstappremie geldt voor iedereen die zich vanaf 7 december inschrijft in het register voor mensen die Volkswagen vrijwillig willen verlaten. Dat kan nog tot een maand na het afsluiten van de procedure die de wet-Renault voorschrijft.

Volgende week maken vakbonden en directie een tabel op met daarin de precieze bedragen per jaar anciënniteit. Dan zullen ook de concrete bedragen duidelijk worden. 'Al kan iedereen nu al voor zichzelf de rekensom maken', luidde het.

De interimarbeiders krijgen overigens ook een opstappremie. Die zal 25.000 euro bedragen.

De directie van Volkswagen Vorst toonde zich ook zichtbaar tevreden met het bereikte akkoord. Volgens personeelsdirecteur Jos Kayaerts drukt de hoogte van de overeengekomen opstappremies duidelijk uit dat Volkswagen haar 'sociale verantwoordelijkheid' neemt. 'We hebben ook herhaald dat we bereid zijn iedereen vanaf begin volgende week terug te betalen, als de fabriek op 18 december weer van start gaat.'

De vakbonden willen voorlopig alvast nog niet aan de slag gaan. 'Er moet eerst een heel pakket aan maatregelen klaar zijn, pas dan stoppen we met staken', zei Jan Vanderpoorten. 'Zo willen we absolute garanties over de komst van de Audi A1 in 2009, de overbrugging van 2007-2009 en een regeling voor het brugpensioen.'

Volgende week dinsdag staat een nieuwe ondernemingsraad op het programma in het kader van de procedure-Renault. Donderdag volgt een vergadering tussen vakbonden en directie over de regeling rond de brugpensioenen. De vakbonden zullen ook daar uitgaan van gelijke voorwaarden voor arbeiders en bedienden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud