Alcoa: 'Er zijn enkele pockets of growth'

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Er zijn signalen dat de vraag naar aluminium wat aantrekt. De markt is nog steeds uitdagend maar er zijn enkele 'pockets of growth'. Dat zei Alcoa-topman Klaus Kleinfeld woensdag tijdens een analistenconferentie.

(tijd/bloomberg) - De economische crisis in de industrie zet zijn vrije val niet langer voort. Dat is de eerste conclusie van analisten naar aanleiding van de publicatie van de kwartaalresultaten van Alcoa, het grootste aluminiumconcern van de Verenigde Staten.

Alcoa publiceerde woensdagavond nabeurs als eerste grote industriële concern zijn resultaten over het tweede kwartaal. Het bedrijf boekte een verlies uit de lopende operaties en exclusief herstructureringskosten van 26 dollarcent per aandeel. Dat was aanzienlijk beter dan het verlies van 38 dollarcent per aandeel waarop analisten vooraf hadden gerekend. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht.

Pockets of growth

Nog meer dan naar de cijfers zelf werd uitgekeken naar de vooruitzichten van de groep. De ceo lichtte een tipje van de sluier. 'Er zijn pockets of growth', zei Kleinfeld. Hij verwees onder andere naar de overheidsstimuli in China en in de VS. De Chinese vraag naar aluminium is voor het eerst in lange tijd groter dan de lokale productie. Op korte termijn zal China dus een aluminiumimporteur zijn. 'Maar dat zal niet voor altijd blijven', weet ook Alcoa.

Ook in de Amerikaanse auto- en drankensector, twee grote klanten van de aluminiumindustrie, verwacht Alcoa dit jaar nog beterschap. 'Amerikaanse autoproducenten zullen in de tweede jaarhelft opnieuw meer auto's gaan produceren om hun lage vooraden aan te vullen', klinkt het. En Alcoa verwacht een 'vrij stabiele' prestatie van de sector van drankblikjes.

 Ongeduld

Beleggers hadden de hele dag vol ongeduld op de cijfers van Alcoa zitten wachten. Ze gelden als een eerste teken van hoe de Amerikaanse industriële bedrijven het de afgelopen drie maanden gedaan hebben. Tegenvallende cijfers zouden een eerste teken zijn van een verder verdiepende crisis. De resultaten vielen echter behoorlijk mee.

Drastisch

Alcoa boekte voor het derde kwartaal op rij verlies. Het nettoverlies bedroeg 454 miljoen dollar  (323 miljoen euro) teriwjl de omzet jaar-op-jaar met 41 procent kelderde tot 4,24 miljard dollar. 

Die omzetdaling is vooral het gevolg van de drastische ingrepen van de gedelegeerd bestuurder van Alcoa, Klaus Kleinfeld. De voormalige Siemens-topman heeft de voorbije maanden zware productiebeperkingen en ontslagrondes doorgevoerd om het Amerikaanse concern aan te passen aan de huidige crisis. 

Chrysler

Alcoa is voor zijn afzet zeer afhankelijk van de auto- en vliegtuig-industrie. Verder wordt het Alcoa-aluminium veel gebruikt in de bouw. Die drie sectoren hebben het afgelopen jaar zware klappen gehad. Zo legde de op twee na grootste autoproducent van de VS, Chrysler, begin dit jaar al zijn Amerikaanse fabrieken plat nadat het een gerechtelijk akkoord had aangevraagd. Het duurde tot 1 juli voordat de fabrieken weer langzaam begonnen met de productie van auto's.

Voorraden

Daar komt nog bij dat de voorraden van alumuminium de afgelopen maanden steeds verder zijn opgelopen. Terwijl de voorraden bij staal- nikkel- en koper-fabrikanten als gevolg van scherpe productie-ingrepen gestaag daalden, bleven de aluminiumvoorraden stijgen. Vergeleken met vorig jaar zijn de voorraden met 89 procent gestegen. Dat heeft een verwoestend effect gehad op de prijzen die producenten als Alcoa voor hun producten kunnen vragen.

Schuldgraad

Alcoa wist de gevolgen daarvan echter te beperken. Gedelegeerd bestuurder Kleinfeld heeft de productie met 20 procent verlaagd, heeft 13.500 banen geschrapt en niet-strategische dochters verkocht om de schuldgraad binnen de perken te houden. 

JDS/BaK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud