Alipast wil petflessen recycleren in België

Alipast wil in België een fabriek bouwen om petflessen te recycleren. De Italiaanse kunststofverwerker eist vijf jaar lang een leveringsgarantie van 15.000 ton petflessen per jaar tegen 80 procent van de marktwaarde

(tijd) Alipast deed dhet investeringsvoorstel tijdens een bezoek van Fost-Plus aan de Italiaanse petrecyclagefabriek in Istrana, vlakbij Venetië. "De wet laat Fost-Plus niet toe te braderen op de marktprijs. Wel kunnen we uitzonderlijk een leveringsgarantie van vijf jaar toestaan, als Alipast bereid is in België te investeren", zegt Mik Van Gaever, de technisch directeur van Fost-Plus, de organisatie die instaat voor de recyclage van huishoudelijke verpakkingen.

Aliplast schat de investeringskosten voor een nieuwe petrecyclagefabriek op 5 miljoen euro. "België moet soepeler zijn. Landen als Frankrijk doen via hun organisaties als Valorplast wel moeite om de recyclage van verpakkingsafval in eigen land te houden", zegt Andé Peter, een van de managers bij Alipast.

In België wordt jaarlijks 60.000 ton nieuwe petflessen op de markt gebracht. Fost-Plus zamelt daarvan zo'n 42.000 ton of 70 procent terug in. Bijna alle opgehaalde kunststofverpakking via de blauwe zak wordt in het buitenland verwerkt, vooral in Frankrijk, Nederland, Duitsland en in Italië.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud