Arbeiders Ford-leverancier staken voort

Meer dan de helft van de arbeiders van de ochtendploeg van het toeleveringsbedrijf SML in Genk heeft dinsdagmorgen geweigerd om deel te nemen aan de stemming over het ontwerpakkoord dat directie en vakbonden in de loop van de nacht onder leiding van een sociaal bemiddelaar bereikten. Momenteel zitten de vakbonden en de directie van SML opnieuw samen. Op dit ogenblik staan de arbeiders van de vier Ford-toeleveranciers ook opnieuw op straat aan de bedrijfspoorten.

(belga) Vakbondsafgevaardigde Luc Prenen (ACV-Metaal) zegt dat er ondertussen ook contacten met de directie van Ford Genk zijn geweest en dat die aandringt op een snelle oplossing. Sinds maandag in de vooravond ligt daar de productie stil. Ford-woordvoerder Jo Declercq spreekt van een "chaos" en hoopt dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, want de productievoorsprong die Ford nu heeft kan door de staking teniet gedaan worden en omgeboden worden tot een productieachterstand, luidt het.

In het ontwerpakkoord werden toezeggingen gedaan op vlak van de inzet van extra personeelsleden om de werkdruk te verlagen en inzake een loonsverhoging. De directie stelde voor om de onbetaalde schafttijd uit te betalen. De loonsverhoging bedraagt 60 cent voor die schafttijd, maar werd door de arbeiders als ontoereikend verworpen. De arbeiders willen een loonsverhoging van één euro voor de onbetaalde schafttijd, maar daar wil de directie dan weer niets van weten.

De vakbonden bestempelden het ontwerpakkoord als verdedigbaar en hadden er dinsdagmorgen nog alle hoop in dat de arbeiders het akkoord zouden goedkeuren en het werk zouden hervatten. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Gesprekken met de arbeiders om hen te overhalen om over het ontwerpakkoord te stemmen, leverden tot hiertoe alleszins geen resultaten op.

In vakbondskringen werd nog vernomen dat de directie van Ford Genk dinsdag opnieuw een sociaal bemiddelaar wil inschakelen. Maar volgens de bonden zou die ten vroegste vanaf woensdag naar Genk kunnen komen. De Ford-woordvoerder kon een nieuwe inschakeling van een sociaal bemiddelaar niet bevestigen.

Zoals de zaken nu voorliggen, zal dinsdag nog de ganse dag gestaakt worden bij de toeleveranciers en zal ook de productie bij Ford Genk nog niet onmiddellijk heropgestart kunnen worden.

(foto:belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud