'Arbeidskosten VW in Duitsland 20% gedaald'

Autobouwer Volkswagen heeft binnen enkele maanden de arbeidskosten in zijn West-Duitse fabrieken aanzienlijk gedrukt. De moederfabriek in Wolfsburg draait nu ook aan zijn capaciteitsgrenzen. Volgens het weekblad "Focus" zijn de arbeidskosten met twintig procent teruggedrongen.

(belga) Dat cijfer kon een woordvoerder van het concern zaterdag officieel niet bevestigen, maar is wel het rekenkundig resultaat van de overeenkomst die in de herfst van 2006 met de vakbonden werd afgesloten over het beëindigen van de vierdaagse werkweek, aldus de woordvoerder.

In de meeste VW-fabrieken wordt opnieuw 35 uren per week gewerkt zonder looncompensatie. Daarmee liggen de arbeidskosten bij VW nu onder die van premiumconcurrenten als Mercedes en BMW en zowat op gelijke hoogte met dochterbedrijf Audi, dat binnen de groep als voorbeeld geldt, zo heeft VW's nieuwe topman Martin Winterkorn eerder meermaals benadrukt.

De hoofdfabriek in Wolfsburg draaide vorig jaar aan circa 70 procent. Onder meer door de grotere vraag naar de VW Golf wordt nu op weekdagen de technisch maximale capaciteit bereikt.

Door de harde saneringskoers zijn de verliezen in het eerste kwartaal van 2007 omgebogen in een operationele winst van 386 miljoen euro.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud