ArcelorMittal biedt 1,7 miljard dollar voor Chinese staalgroep

ArcelorMittal biedt 1,7 miljard dollar voor China Oriental Group, een aan de beurs van Hong Kong genoteerde ijzer- en staalproducent. Dit heeft het grootste staalbedrijf ter wereld vrijdag bekendgemaakt.

(betten) - ArcelorMittal biedt tenminste HK 6,12 per aandeel voor China Oriental Group, een aan de beurs van Hong Kong genoteerde ijzer- en staalproducent. Dit heeft het grootste staalbedrijf ter wereld vrijdag bekendgemaakt.

ArcelorMittal zegt hiermee tenminste dezelfde prijs te betalen als Diana Chen Ningning heeft ontvangen voor haar belang van 28,02% in China Oriental. De staalonderneming maakte op 22 november al bekend het belang van de Chinese 'staalprinses' te hebben overnomen. Voor in totaal 820 miljoen aandelen telde ArcelorMittal destijds USD 647 miljoen neer.

Na de overname van het pakket van Chen Ningning is ArcelorMittal de op een na grootste aandeelhouder in China Oriental. De grootste aandeelhouder is bestuursvoorzitter Han Jingyuan met een belang 45,1%. ArcelorMittal wil na het sluiten van het bod de notering aan de beurs van Hongkong handhaven.

Naast de aandeelhoudersovereenkomst heeft ArcelorMittal een samenwerkingsovereenkomst gesloten met China Oriental en het aantal dochterbedrijven. Onder deze overeenkomst deelt ArcelorMittal technologie, technische expertise en kennis met als doel om China Oriental om te vormen tot een toonaangevende producent van zware producten op de Chinese markt.

Daarnaast zal ArcelorMittal China Oriental bijstaan bij het winnen van ijzererts en steenkool. Verder is afgesproken dat bestuursvoorzitter Han Jingyuan op zijn plek blijft zitten.

China Oriental Group, dat een notering heeft aan de Hongkong Stock Exchange, behaalde in 2006 een omzet van USD 1.313 miljoen en een bedrijfsresultaat voor goodwill en afschrijvingen van USD 225 miljoen. Het bedrijf verkocht ongeveer 3,75 miljoen ton aan staalproducten vorig jaar.

Rond 12.30 noteert het aandeel ArcelorMittal 2,15% hoger op EUR 50,39.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud