ArcelorMittal krijgt Vlaamse crisiswaarborg

De site van ArcelorMittal te Gent - Foto Sofie Van Hoof ©Sofie Van Hoof

ArcelorMittal Belgium krijgt een crisiswaarborg van 15 miljoen euro om zo te kunnen blijven investeren in de productie van groene stroom op zijn site in Gent. Het gaat om het eerste waarborgdossier dat wordt afgerond door de nv Gigarant, de dochtervennootschap van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) die instaat voor de behandeling van grote waarborgdossiers van meer dan 1,5 miljoen euro. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag bekendgemaakt.

(belga) - Door de economische crisis besliste ArceloMittal eind 2008 om de investeringsuitgaven voor 2009 tot een minimum te beperken.

Maar in Gent was de staalreus al begonnen met de constructie van een convertorgasrecuperatie-installatie. Zo'n installatie recupereert de brandbare gassen als groene stroom. De directie in Gent kreeg de toestemming om de werken aan de installatie voort te zetten, op voorwaarde dat er zou gezocht worden naar lokale financiering. Die werd gevonden bij BNP Paribas Fortis, mits er een overheidswaarborg kon bekomen worden.

Die overheidswaarborg wordt nu gegeven via de nv Gigarant die door de Vlaamse overheid werd opgericht als onderdeel van het Vlaamse economische herstelplan.

Volgens minister-president Peeters zijn er nog verschillende andere waarborgdossiers hangende. In sommige gevallen heeft de Vlaamse regering al een positief advies gegeven (bv. Volvo). In die dossiers zijn de eindonderhandelingen tussen Gigarant en de kredietverstrekker lopende.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud