ArcelorMittal snoeit onverwacht fors in productie

Gedelegeerd bestuurder Lakshmi Mittal

De grootste staalproducent ter wereld ArcelorMittal gaat de productie van staal met 30 procent terugschroeven in het vierde kwartaal. Daarmee wil ArcelorMittal reageren op de fors verminderde vraag door de economische en financiele crisis. Dat maakte de staalgroep woensdag voorbeurs bekend bij de publicatie van minder dan verwachte derdekwartaalcijfers.

ArcelorMittal neemt een resem maatregelen om de verminderde vraag op te vangen. 'Wij zetten onze groeistrategie op pauze, tot we meer zicht hebben op de vooruitzichten voor de economie', zegt gedelegeerd bestuurder Lakshmi Mittal in een persbericht. 'We blijven wel optimistisch voor de vooruitzichten voor de staalindustrie op middellange termijn.'

Productieverlaging

Onder de maatregelen vallen een verlaging van de productie met 30 procent in Europa en met 35 procent in de VS. Ook de productie in Azie wordt teruggeschroefd, net als de voorraden. ArcelorMittal wil ook zijn nettoschuldpositie met 10 miljard dollar verminderen tegen eind volgend jaar. Aanvankelijk was voorzien dat de staalgroep zijn productie met 15 procent zou verlagen.

De ebitda in het derde kwartaal steeg 76 procent tot 8,6 miljard dollar, terwijl analisten gerekend hadden op 8,9 miljard dollar. ArcelorMittal had zelf 8,5 miljard dollar vooropgesteld. Ook omzet en winst kwamen onder de verwachtingen uit. De omzet klom 38 procent tot 35,2 miljard dollar, de nettowinst steeg 29 procent tot 3,8 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud