Advertentie

Autobouwers bereid te werken onder overheidstoezicht

Vlnr: Rick Wagoner (GM, Alan Mulally (Ford) en Robert Nardelli (Chrysler) (Reuters) ©REUTERS

De Amerikaanse autobouwers General Motors, Ford en Chrysler zijn bereid om onder overheidstoezicht te werken in ruil voor financiële steun. Dat zeiden de toplui van de drie bedrijven in een hoorzitting in de Amerikaanse senaat op donderdag.

(tijd) - De drie autofabrikanten staan aan de rand van de afgrond, nu de autoverkopen globaal drastisch aan het afnemen zijn. De bestuurders van GM, Ford en Chrysler stonden eerder al voor het parlement, maar konden de afgevaardigden toen niet overtuigen om hun geld toe te stoppen.

Op deze zitting werden ze warmer onthaald, al waren veel senatoren nog niet gewonnen voor overheidssteun. 'Als men een vergelijkbare lening aan een bank zou vragen, zou iedereen de bankier die hierin toestemt gek verklaren', zei een senator.

Toch ziet het er al beter uit voor de noodlijdende autofabrikanten, die samen 34 miljard dollar vragen van de overheid. Toen de vraag vanuit het parlement naar voren kwam of ze bereid waren te werken onder een commissie die toezicht zou houden op de uitgaven en mogelijke herstructureringen van de bedrijven, antwoordden de drie CEO's bevestigend.

Volgens persagentschap Belga zou er zelfs gesproken zijn over een fusie tussen GM en Chrysler, waar de respectievelijke CEO's niet afkerig tegenover zouden hebben gestaan.

De topmannen gaven ook toe fouten te hebben gemaakt. 'Maar we leren uit onze fouten', voegde Rick Wagoner, CEO van GM eraan toe. De bestuurslui achtten toch voornamelijk externe factoren verantwoordelijk voor de neergang van hun bedrijven.

Het reddingsplan lijkt dus in een stroomversnelling te komen, ook al is volgens een enquete van CNN 66 procent van de Amerikanen tegen overheidssteun voor de autosector. Senator Christopher Dodd noemde het uitblijven van actie het equivalent van een Russische roulette met de Amerikaanse economie. Hij vond de verzoeken van de bedrijven ook 'bescheiden', in vergelijking met de miljarden die in de financiële sector werden gepompt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud