Autobouwers leggen massaal productie stil

©BLOOMBERG NEWS

De Europese autoproducenten leggen de komende maanden op grote schaal hun fabrieken stil. De ongeziene kopersstaking die de kredietcrisis in Europa heeft veroorzaakt noopt tot noodmaatregelen.

(reuters/tijd) – Het afgelopen weekend werd bekend dat General Motors in ieder geval werkt aan een plan waarbij de fabriek in Bochum de hele maand december dicht zou blijven. De voorzitter van de ondernemingsraad van de Duitse fabriek, Rainer Einenkel, sprak in een gesprek met een Duits vaktijdschrift de vrees uit dat de assemblagelijn in Bochum ‘vanaf eind november twee weken wordt stilgelegd en wellicht in de week voor kerstmis ook nog eens’. Volgens Einenkel wordt er ook in andere Opel-fabrieken in Europa over een verdere productiestop onderhandeld en staat Bochum er wat dat betreft ‘nog gelukkig voor’.

Antwerpen 

Ook in de Antwerpse Opel-fabriek wordt gewerkt aan een verdere productievermindering dit jaar. Tot nu toe werden er dit jaar al 28 dagen van economische werkloosheid ingesteld en dat aantal wordt nu waarschijnlijk verhoogd tot 31, zei de hoofdafgevaardigde van het ACLVB, Dirk Heyndrickx afgelopen zaterdag in de Gazet van Antwerpen. ‘Er komen gewoonweg geen bestellingen meer’, klinkt het.

Die kopersstaking is een rechtstreeks gevolg van het overslaan van de kredietcrisis van de Verenigde Staten naar Europa. Tot nu toe bleven de effecten van de onrust bij de banken vooral beperkt tot de financiële wereld. Sinds anderhalve maand is het echter stil bij de autoverkopers in Europa. Veel producenten houden er rekening mee dat de autoverkopen in Europa dit jaar met bijna 8 procent zullen dalen, terwijl er tot de zomer nog gerekend werd op een lichte groei.

Mercedes-Benz 

Bij de Mercedes-Benz-productievestigingen gaat de deur zelfs vijf weken op slot, zo bleek gisteren. De kerstvakantie bij de Europese Daimler-fabrieken zou daarom al op 11 december beginnen en pas op 12 januari eindigen. De zware ingrepen volgen op de winstwaarschuwing die Daimler eind vorige week gaf. Ook de Franse producenten Renault en PSA Peugeot Citroën zetten het mes in hun productie na teleurstellende kwartaalresultaten en een winstwaarschuwing.

In ons land hebben bijna alle autofabrieken ondertussen productieverminderingen en bijbehorende dagen van economische werkloosheid aangekondigd. Bij Volvo Cars in Gent worden dit jaar nog vier dagen van economische werkloosheid doorgevoerd waardoor het totaal uitkomt op 34. Bij Ford in Genk, de grootste autofabriek van ons land, gaat de deur dit jaar nog vijf dagen op slot.

Audi

Alleen Audi Brussels ontsnapt aan de werkvermindering. Dat komt grotendeels door de recente facelift van de in Vorst gebouwde Audi A3. Die vernieuwingsoperatie heeft de vraag naar het compacte model opgejaagd, waardoor twee weken geleden de productiecijfers nog werden verhoogd. Daar staat tegenover dat de productie in Brussel toch al niet al te hoog ligt in verband met de verbouwing van de fabriek voor de komst van de kleine A1. BaK

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud