Autobouwers vormen front tegen Europese CO2-plannen

De grote Europese autoconstructeurs hebben besloten zich te verenigen in de strijd tegen de plannen van de Europese Unie om de CO2-uitstoot van auto's terug te schroeven. Dat heeft de baas van Porsche maandag gezegd in de Duitse krant Handelsblatt.

(belga) De Europese Commissie wil dat nieuwe personenwagens tegen 2012 gemiddeld nog slechts 120 gram CO2 per kilometer uitstoten. Momenteel bedraagt het gemiddelde ongeveer 160 gram. Volgens Porsche-topman Wendelin Wiedeking is het plan van de Commissie "totaal naïef". Zijn Franse collega Christian Streiff van Peugeot noemt het streven "totaal irrealistisch".

De Europese autobouwers hebben besloten front te vormen en eensgezind oppositie te voeren tegen de Europese plannen. Toch zijn de constructeurs het onderling ook niet helemaal eens over de te volgen strategie. De Duitsers, die doorgaans grotere en meer vervuilende auto's bouwen, willen de toegelaten uitstoot berekenen in functie van het gewicht en de omvang van de wagens. De Italiaanse en Franse autobouwers pleiten dan weer voor een gemeenschappelijk plafond voor alle wagens.

De Europese Commissie wil ten laatste in het eerste trimester van volgend jaar haar concrete plannen voor de inperking van de CO2-uitstoot van auto's presenteren.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud