Autobouwers vragen EU om lening

©EPA

De Europese autobouwers zullen binnenkort de Europese Commissie om een lening van 40 miljard euro vragen, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. De autofabrikanten willen het geld gebruiken om meer milieuvriendelijke voertuigen te ontwikkelen.

Foto: Sergio Marchionne, voorzitter van Acea

(tijd) - Eerder werd in de Verenigde Staten een lening van 25 miljard euro toegekend ter ondersteuning van de Amerikaanse fabrikanten. Het geld moet worden gebruikt voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke producten. Buitenlandse merken werden vakkundig geweerd, door de lening enkel toe te kennen aan bedrijven die al meer dan 20 jaar gevestigd zijn in de VS. Stefan Jacoby, hoofd van Volkswagen in de VS, had al aangekondigd te lobbyen om in het plan betrokken te worden.

De Europese autobouwers lijken zich nu echter te verenigen om de Amerikaanse concurrentie te counteren. Sergio Marchionne, CEO van Fiat en voorzitter van de Europese Associatie van Autofabrikanten (Acea), vertelde vrijdag aan Financial Times dat de Europese autobouwers unaniem besloten hebben een aanzienlijke lening aan de Europese Commissie te vragen.

De lening van 40 miljard euro moet de fabrikanten in staat stellen groene voertuigen en motors te ontwikkelen. 'Het verminderen van de CO2-uitstoot is te belangrijk om enkel aan de Amerikanen te laten', zo verklaarde Marchionne deze zet. 'We moeten CO2 als een industrie aanpakken.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud