Autoreuzen VS zien verkopen kelderen

©Bloomberg

Nu het 'cash-for-clunkers'-programma, de Amerikaanse versie van de schrootpremie, is afgelopen, zien de Amerikaanse autobouwers hun verkopen opnieuw de dieperik ingaan.

(tijd) - General Motors zag de verkopen in september met 45 procent terugvallen. Dat is erger dan analisten hadden gevreesd. Ook Chrysler deelde in de klappen, met een verkoopsdaling van 42 procent.

Ford, de derde autoreus, deed het een pak beter, met een verkoopsdaling van 5,1 procent. Ook de buitenlandse autobouwers moesten minder ver achteruit. De verkoopscijfers van Nissan vielen met 7 procent terug, Honda kreeg een tik van 20 procent.

Het principe van het programma 'cash for clunkers' was simpel. Bij de aanschaf van een nieuwe auto kon de koper meer dan 3.000 euro uitgekeerd krijgen indien hij tegelijkertijd ook zijn oude, benzineverslindende rammelkast inleverde. Het programma had zo veel succes, dat het al snel moest worden stopgezet. Het geld dat de regering ervoor had opzij gezet was immers op. De verkoopsdaling  komt dus niet als een verrassing.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud