Advertentie

Autosector VS niet zeker van steun

Rick Wagoner (GM), Robert Nardelli (Chrysler) en Alan Mulally (Ford) (EPA) ©EPA

In de Verenigde Staten heeft de tweede opeenvlogende dag van hoorzittingen nog geen zekerheid gegeven aan de noodlijdende autosector. De meningen over de te geven hulp zijn verdeeld in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De afgevaardigden hadden nog steeds geen gezamenlijk standpunt. Afgevaardigde Barney Frank van Massachusetts waarschuwde dat het negeren van de smekende auto-industrie een bloedbad op de arbeidsmarkt zou veroorzaken. Andere afgevaardigden waren dan weer van mening dat de autobouwers hun eigen boontjes maar moesten doppen. zij sluiten zich aan bij de meerderheid van de Amerikaanse bevolking, die volgens een enquete van CNN tegen overheidssteun voor de 'Detroit Three' is.

De meerderheid van de afgevaardigden leek echter te erkennen iets te moeten doen, net als de senatoren een dag eerder. 'Niets doen is erger dan handelen', zeiden enkele afgevaardigden. Over hoe er dan precies steun moet worden gegeven, bestaan verschillende meningen.

Sommigen stellen voor de 34 miljard dollar waar de autobouwers om vragen uit de 700 miljard van het reddingsplan voor de financiële sector te halen. De regering lijkt daar echter afkerig tegenover te staan. President Bush stelt zelf voor om de lening van 25 miljard dollar, die autobouwers eerder kregen om groene auto's te ontwikkelen, uit te breiden en voor reddingsdoeleinden aan te wenden. Ook een combinatie van beide plannen, waarbij de helft van het gevraagde geld uit de 'groene lening' komt, en de helft uit het financieel reddingsplan.

Wat er ook beslist wordt, de tijd dringt voor de autobouwers. General Motors waarschuwt dat het 8 miljard dollar nodig heeft om de komende maanden te kunnen overleven. Ook Chrysler heeft snel miljarden nodig. Ford zegt voorlopig nog autonoom te kunnen functioneren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud