BAE Systems grootste wapenverkoper

Voor de eerste keer is een Europees bedrijf de grootste wapenverkoper ter wereld. Dat blijkt uit het jaarverslag 2008 van het gerenommeerde SIPRI. Het Britse BAE Systems klopt de Amerikaanse groepen Boeing en Lockheed.

(tijd/bloomberg) - BAE Systems verkocht voor 32,4 miljard dollar (23,8 miljard euro) wapens en wapenssystemen, zo meldt SIPRI. Boeing zakt van de eerste naar de derde plaats met 29,2 miljard dollar. Het is de enige groep die zijn defensieomzet zag dalen. Lockheed Martin blijft tweede met 29,9 miljard dollar.

De globale omzet van 's werelds grootste producenten van militair materieel en wapens steeg in 2008 met elf procent tot 385 miljard. Chinese fabrikanten zitten niet in dat cijfer. Volgens SIPRI zorgden vooral de toestand in Irak en Afghanistan voor die toename.

'BAE bewijst dat de wapenindustrie almaar internationaler wordt', zegt SIPRI-analist Susan Jackson. BAE heeft zijn opmars ook voor een deel te danken aan overnames in de Verenigde Staten die veruit de grootste producent van oorlogstuig blijven.

De omzet van BAE bedroeg in 2008 20,3 miljard pond (31,3 miljard dollar), minder dan de helft van de 68,28 miljard dollar omzet van Boeing dat het grootste deel van zijn inkomsten haalt uit de verkoop van commerciële vliegtuigen.

BAE telde begin dit jaar 106.900 werknemers. Het breidde de voorbije jaren zijn activiteiten uit in India, Zuid-Afrika en Australië waar het Tenix Defense kocht. Tot de recente acquisities in de VS behoren United Defense Industries Inc.

Dat Chinese ondernemingen niet opgenomen zijn in de lijst, heeft te maken met een gebrek aan betrouwbare gegevens, zo zegt SIPRI. SIPRI is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de Zweedse overheid als belangrijkste financierder heeft. gum

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud